eur:
395.21
usd:
366.69
bux:
65143.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Harry herceg, III. Károly brit király másodszülött fia a londoni legfelsőbb bíróságra érkezik 2023. június 6-án. Harry herceg pert indított több, brit bulvárlapokat kiadó vállalat, többek között az Associated Newspapers és az MGN kiadó (Mirror Group Newspapers) ellen a magánélethez való joga megsértése miatt. A vádak szerint a kiadó illegális módszerekkel szerzett információkat róla, feltörhették a telefonját, valamint magánnyomozó segítségével igyekeztek minél több értesüléshez jutni. Harry herceget tanúként hallgatják meg a brit bulvármédia elleni per újabb tárgyalásán.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Harry keményen nekiment a bíróságon a "telefonokat feltörő" bulvárlapoknak

“Azért indítottam pert a bulvármédia ellen, hogy megvédjem a feleségemet” – erről beszélt Harry, Sussex hercege a Londonban folyó, lehallgatási ügyben. Harry és más hírességek is azt állították, hogy a bulvárlapok feltörték a telefonjaikat zaftos történetek után kutatva

Az utóbbi napok egyik vezető témája a brit médiában, hogy ismét feltűnt Harry herceg, aki ezúttal a bulvársajtó ellen folytat hadjáratot egy londoni bíróságon. A „telefonhekkelés” néven ismert ügy nemcsak nála, de más sztároknál – például Hugh Grantnél – is kiverte a biztosítékot.

Sokan állították, hogy a hírességek ismerőseit bizalmas részletekért lefizető és kíméletlen hangvételű cikkeket publikáló lapok az ezredforduló kezdetén feltörték a celebek mobil üzenetrögzítőit vagy lehallgatták őket, és így jutottak zaftos sztorikhoz. A feladatra profi hackereket béreltek fel.

Harry most elárulta, hogy a felesége, Meghan védelme motiválta arra, hogy beperelje a lapokat. Mint a londoni Legfelsőbb Bíróság előtt elmondta, azon gondolkodott, hogyan tudná megvédeni Meghant anélkül, hogy a királyi család saját jogi csapatát bevonná.

A perről tudósító médiumok szerint Harry eddig jól állta a sarat és magabiztosan vonta kérdőre a Daily Mirror baloldali bulvárlap gazdája, Mirror Csoport (MGN) ügyvédeit és tanúit.

A herceg 148 olyan cikk miatt indított pert, amelyek szerinte csak illegális tevékenység, többek között telefonok feltörése nyomán születhettek meg.

Közben kiderült, hogy ügyvédjét, David Sherborne-t Sir Elton John mutatta be neki, és hogy ő vehette rá a perre.

A herceg által kifogásolt történetek nagy része Chelsy Davy-vel, korábbi barátnőjével kapcsolatos, akivel 2004-ben ismerkedett meg. Harry szerint a média vájkálása miatt mondta Chelsy azt, hogy "a királyi élet nem neki való", és ezért eltökélte, hogy ugyanez nem történhet meg Meghannel.

Harry ügyvédje példaként hozta fel, hogy az egyik újságírónak megvolt Chelsy egyik dél-afrikai repülőjegyének a foglalási száma és még az ülésének a száma is. Az is kiderült, hogy megfigyelték, amint a nő az utolsó pillanatban vett egy jegyet a reptéren és ült fel egy gépre, „bizonyára azért, hogy elkerülje, hogy észrevegyék”.

A Mirror volt segédszerkesztőjének az ügyvéd feltette a kérdést: ön felhívott embereket, hogy varázsolják ön elé valakinek a titkos telefonszámát és nem is érdekelte, hogy csinálták? A válasz az volt, hogy teljesen törvényesnek tartotta – azt is, hogy robbantások áldozatai hozzátartozóinak telefonszámait szerezték így meg –, mert ez „bevett gyakorlat volt”.

Megszólalt Harry egyik volt barátnőjének anyja is, aki szerint – a tévés műsorvezető és két éve öngyilkosságot elkövetett lánya – tudta, hogy a kapcsolat idején meghackelték a telefonját. Harry azt mondta: a nőre gyanakodott és dühöngött, amikor két paparazzót fedezett fel egy autó alatt, akik várták, hogy kijöjjenek egy vacsoráról, de most már tudja, hogy a megfigyelt telefonból szerezték a tippet.

Viszont őt spekulációval vádolták meg és nekiszegezték a kérdést: miért nem tudta egyetlen cikk esetében sem bizonyítani, hogy a telefonja feltörése nyomán írták meg? „Ez a jogi csapatomra tartozik. Ezért vagyok itt” – válaszolta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×