eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Már épül a Kassa melletti Volvo autógyár

Eduard Heger megbízott szlovák kormányfő hétfőn hivatalosan is elindította a Volvo autógyár Kassához közeli, Kassamindszent határába tervezett gyártócsarnokának építését. Az autógyár a beszállítókkal együtt 12 ezer embernek adhat munkát a régióban. Az állam eddig több mint 280 millió eurót különített el a beruházás támogatására.

Az ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött a kassamindszenti ipari park, s azon belül a Volvo autógyárának építése. A svéd autógyártó lesz itt az első és legnagyobb beruházó. Eduard Heger megbízott szlovák kormányfő szerint minden az eredeti tervek szerint halad, a Volvo képviselői viszont elmondták: van némi késés, de az üzem beindítását továbbra is 2027-re tervezik.

„A beruházási megállapodás része, hogy az államnak bizonyos minőségben elő kell készítenie a területet, hogy a Volvo idejöjjön és megépíthesse a saját gyárát. Ez egy nagyon jelentős esemény a számunkra” – nyilatkozta Miloslav Durec, a beruházásnak helyet biztosító ipari park ügyvezető igazgatója. Hozzátette: azon a területen, ahol hétfőn megkezdték a munkálatokat, már rendeződtek a tulajdonviszonyok. Ezzel egyidejűleg újabb földterületeket vásárolnak fel, és tovább bővítik a parkot a végleges méretig.

A svéd vállalat megközelítőleg egymilliárd eurót fordít a beruházásra, és a Volvo a szlovák pénzügyminisztérium politikai intézete szerint 1,3 százalékkal fogja növelni a GDP-t Szlovákiában.

Eduard Heger miniszterelnök szerint ez évi 150-180 millió euróval növeli majd az államkasszát. Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor a svéd vállalat révén 12 ezer új munkahely létesülhet az országban. A Kassa-környéki járásban tavaly több mint 11 százalékos volt a munkanélküliség, és az állástalanok aránya a Kassai kerület öt másik járásában is meghaladta a 10 százalékot. Ilyen munkanélküliségi mutatók mellett munkaerőhiány valószínűleg nem fenyegeti az üzemet. Ha a termelés beindul, a létesítmény évente több mint félmilliárd euró hozzáadott értékkel járulhat hozzá a gazdaság fejlődéséhez.

A szlovák állam eddig több mint 280 millió eurót különített el az ipari parkra és az ebből eredő beruházásokra, amelyek a régió életét hivatottak javítani. „A közlekedési infrastruktúrát, a vízellátást, a csatornázást és egyéb, az ipari park működéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését fedi le ez az összeg, annak érdekében, hogy az egész terület megfelelő és jó hely legyen az itt dolgozók és a környéken élők számára” – jegyezte meg Karel Hirman, a szlovák gazdasági tárca megbízott vezetője. A beruházás szigorú ökológiai és károsanyag-kibocsátási normáknak fog eleget tenni.

A kassai acélmű is örül a beruházásnak, és bízik a szoros együttműködésben. Az US Steel-ben közölték, az acélmű minden tudását és tapasztalatát felkínálja az autógyárnak. A kassamindszenti gyárban elektromos autók gördülnek majd le a gyártósorról.

A Volvo Cars egyébként közel 60 éve nem épített új autógyárat Európában. A svédországi gyár 1964-től, a belgiumi pedig 1965-től működik. Évente összesen 600 ezer járművet képesek legyártani.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×