eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen rendőrautó járőrőzés közben az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar-szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén. Ezen a napon Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatót tartott az ideiglenes biztonsági határzárnál, amelyen elmondta, hogy jelentősen emelkedett idén a határsértők száma 2020-hoz képest. A határsértők többsége már nem szír, hanem afgán állampolgárnak vallja magát.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

Szlovák rendőrök vonulnak fel a magyar határon

Szlovákia újabb 38 rendőrt vezényelt a magyar-szerb határra. Ők váltják az ott szolgálatot teljesítő rendőröket, és segítenek védeni az illegális bevándorlóktól a külső schengeni határt. Várhatóan február végéig teljesítenek ott szolgálatot.

A szlovák rendőröket Roman Mikulec megbízott belügyminiszter, Hamran István országos rendőrfőkapitány és Robert Gucký, a határ- és idegenrendészeti hivatal igazgatója bocsátotta útra. „Továbbra is az a meggyőződésünk, hogy a külső schengeni határ védelme sokkal hatékonyabb megoldás, mint az Európai Unión belüli belső határok ellenőrzésének bevezetése” – mondta Szlovákia megbízott belügyminisztere, és hozzátette, erről az álláspontról az Európai Unió hatóságait is tájékoztatja.

A tárcavezető úgy véli, a közelgő svédországi informális csúcstalálkozón is téma lesz az illegális bevándorlás. Elmondta továbbá, hogy Szlovákia december végén 30 rendőrt küldött az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex által ellenőrzött romániai és szerbiai helyszínekre.

Az első kontingens részeként Magyarországra vezényelt rendőrök munkáját Szlovákia országos rendőrfőkapitánya értékelte. „Bebizonyosodott, hogy

ha a külső schengeni határt megfelelően őrzik, akkor a belső határokon lényegesen kevesebb a probléma”

– jelentette ki Hamran István, és közölte, ha sikerül emelni a rendőrök létszámát, tovább erősíthető a határvédelem. Jelenleg mintegy 21 ezer rendőr teljesít szolgálatot Szlovákiában, de a rendőrfőkapitány szerint több száz fővel, közel kétezerrel lehetne növelni a rendőrök létszámát. Javaslatát a héten szeretné előterjeszteni.

A magyar-szerb határra vezényelt szlovák rendőrök feladata a határőrizet és a járőrözés lesz magyar kollégáikkal közös csapatokban, Kiskunhalas térségében, a szerb-magyar határon levő kerítéstől az ország belseje felé. A magyar fél aktuális operatív feladatainak megfelelő szolgálatot is ellátnak majd. A belügyminiszter megerősítette, hogy ha szükség lesz rá, meghosszabbítják a rendőrök magyarországi szolgálatteljesítésének időtartamát.

Robert Gucký, a határ- és idegenrendészeti hivatal igazgatója szerint a múlt év vége óta nyugodtabb a helyzet a szlovák-magyar határon. „

A magyar-szerb határon is csökkent valamennyivel a migránsok száma,

de még így is elég sokan vannak” – mondta.

Az illegális bevándorlásra vonatkozó statisztikai adatok szerint a 2022-es év utolsó két hetében jóval kevesebb személyt vettek őrizetbe, mint korábban. A rekordot novemberben, az év 44. hetében regisztrálták. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2023 eleje óta szintén csökkenés tapasztalható.

A határ- és idegenrendészeti hivatal igazgatója megerősítette, hogy Szlovákia továbbra is részt akar venni a Frontex által szervezett műveletekben. Közölte, hogy tárgyal az Európai Bizottsággal a rendőrök kivezénylésével kapcsolatos költségek megtérítéséről. Tavaly összesen 68 rendőrt küldött Szlovákia a Frontex műveleteinek helyszínére, a szlovák rendőrök a határellenőrzéssel és -őrizettel, valamint a migránsok regisztrációjával kapcsolatos teendőket végzik. Az Észak-Macedóniával kötött kétoldalú megállapodások alapján további 61 rendőrt vezényeltek a görög határra.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×