eur:
394.37
usd:
371.57
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Forrás: apple.com

Az Apple-részvények visszatérhetnek a "földi halandók" közé

Vesztett vonzerejéből az Apple-részvény. A technológiai cég kiesett a „3 ezer milliárd dolláros klubból” a múlt évi és a keddi árfolyamesés nyomán.

A befektetők immár nem nézik rózsaszín szemüvegen keresztül az Apple-t, a világ első olyan cégét, amelynek összértéke meghaladta a 3 ezer milliárd dollárt. A decemberi tőzsdei technológiai „vérfürdő” az új év elején is folytatódott, és a cég papírjainak összértéke immár 1 ezer milliárddal kevesebb.

Egészen a közelmúltig az Apple-papírok szembementek a piaci trenddel, ami kellemetlen híreket hozott a legtöbb technológiai óriáscégnek. A Covid-fertőzések sújtotta Kínában akadozó iPhone-gyártás és a gazdasági visszaesés miatti általános félelmek azonban az Apple-t is az egyszerű "földi halandók" közé húzzák vissza – mármint ami a cégpapírokat illeti.

„Az Apple egy biztos menedéknek tűnt, és az emberek akkor kezdik eladni az Apple-részvényt, amikor bedobják a törülközőt” – mondta Matt Maley, a Miller Tabak nevű cég vezető piaci stratégája.

Mint a Bloomberg hírügynökség megjegyezte: még novemberben is jobban teljesített az Apple-részvény, mint az S&P 500-as technológiai tőzsde – miközben az olyan óriások, mint az Amazon és az Alphabet akkora már értékük egyharmadát elvesztették.

Az Apple vonzerejét a jelentős osztalékok és az a hit adta, hogy nehezen hátrahagyható ökoszisztémája miatt lojálisak maradnak hozzá a felhasználói, ez pedig segít átvészelni a lehetséges recessziót.

Az ebbéli hit azonban megingott, csakúgy, mint a befektetők bizalma. Decemberben 12 százaékkal estek az Apple-papírok, miközben az S&P 500-as technológiai index csak 6 százalékkal. Kedden a japán Nikkei – névtelen gyártókra hivatkozva – közölte, hogy a cég azt kérte beszállítóitól, hogy kevesebb alkatrészt gyártsanak a számára, mert csökkent a kereslet termékei iránt.

Elemzők ezért módosították előrejelzésüket, és

az első negyedévben 82 millió eladott iPhone helyett már csak 70 millióval számolnak.

Előzőleg az Exane BNP Paribas elemzői „felülteljesítőről” „semlegesre” minősítették le a céget, miközben részvényei célértékét 180-ról 140 dollárra módosították. A héten a piacon viszont csak 125 dollárba került egy Apple-papír, a keddi, 3,7 százalékos, jelentős értékvesztés után.

A befektetők szerint a lassuló világgazdaság és a magas infláció visszafogja az Apple-termékek iránti keresletet.

A nagy zuhanás nyomán a jelenleg 1,99 ezer milliárd dollárt érő Apple csak valamivel előzi meg az 1,8 ezer milliárdra értékelt Microsoftot. A hosszútávú befektetők még a tavalyi esés után is mesés profitra számíthattak az Apple-től. A papírok az iPhone 2007-es debütálása óta 4000 százalékos növekedést produkáltak, messze lekörözve az időszakban 180 százalékot növekedő technológiai indexet.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×