INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

tömegrendezvény

szlovákia

járvány

lazítás

koronavírus

kultúra

kézilabda-eb

Match ball lying on the parquet near 9 m line.

Enyhít a szlovák kormány a kézilabda-Eb közeledtével

Enyhíti a tömegrendezvények szervezésének feltételeit a szlovák kormány, az érintett szektor képviselői azonban továbbra is elégedetlenek, mert szerintük mostohagyermekként kezeli a kabinet a kulturális intézményeket. Az enyhítésnek köszönhetően viszont nézők is jelen lehetnek a csütörtökön induló szlovák–magyar közös rendezésű férfi kézilabda-Eb pozsonyi és kassai helyszínein. A kézilabdacsarnokok egynegyedét tölthetik meg a szurkolók.

Enyhített a szlovák kormány a tömegrendezvények szervezési feltételein. Mostantól már OP rezsimben, azaz az oltottak és a Covid-19 betegségen átesettek számára meg lehet tartani a rendezvényeket. Az alacsony kockázatú rendezvények legfeljebb 100 résztvevővel, vagy a kapacitás 50 százalékával megtarthatók. A közepes kockázati szintűek legfeljebb 25 százalékos kapacitással. „Január 19-étől pedig várhatóan életbe lép az ún. OP+ rezsim, amely azokra a tömegrendezvényekre vonatkozik majd, melyek különösen rizikós besorolást kaptak” – tájékoztatott Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

Ez annyit jelent, hogy a különösen rizikós besorolású rendezvényeken – mint például a lakodalmi ünnepségek, bálok és egyéb ünnepélyek – kizárólag azok a személyek vehetnek részt, akik felvették a koronavírus elleni védőoltás mindhárom adagját vagy azok, akik már átestek a fertőzésen. Mindazok, akik a rendezvény kezdetéig a védőoltás két adagját vették fel, kötelesek lesznek negatív teszteredményt bemutatni. Néhány esetben elég lesz két oltás, a kiemelten rizikós rendezvényeken viszont szükség lesz a tesztre is.

Az OP+ rendszert várhatóan a szállodák üzemeltetésére, valamint a sportesemények szervezésekor is használni fogják. A január 13-án, csütörtökön kezdődő férfi kézilabda Európa-bajnokságon a csarnokok és más sportlétesítmények befogadóképességének legfeljebb egynegyedéig engedélyezik a részvételt. A szlovák–magyar közös rendezésű tornán Szlovákiában a pozsonyi Ondrej Nepela Csarnokba és a kassai US Steel Aránéba várják a szurkolókat.

Az SaS kormánypárt nem ért egyet azzal, hogy OP üzemmódban legfeljebb 50 fő számára tegyék lehetővé a kulturális rendezvények megtartását. Szerintük az ilyen intézkedés nem oldja meg a tönkretett kultúra problémáját, s úgy gondolják, a színházterembe legalább 200 főt be kéne engedni.

„A kisebb szlovákiai színházak többsége számára tűrhetetlen állapot 50 néző előtt játszani a színházteremben”

– véli Jaroslav Dóczy, a nyitrai Andrej Bagar színház igazgatója. A Szlovák Nemzeti Színház viszont üdvözölte, hogy a színháztermek befogadóképessége 50 százalékáig emelték az engedélyezett nézőszámot.

Eduard Heger szlovák kormányfő bejelentette, hogy Natália Milanová kulturális miniszter és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter kíséretében az elkövetkező napokban találkozni fog a kulturális élet képviselőivel. A találkozót a kulturális élet képviselői kérték még az elmúlt hét végén, mivel nem értenek egyet a kultúrára vonatkozó enyhítés múlt pénteken bejelentett feltételeivel. Nem tartják azokat elégségesnek, s ezért a lehető legrövidebb időn belül találkozni akarnak a kormányfővel, valamint a kulturális és az egészségügyi tárca vezetőjével.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Dziurek/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018