eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Match ball lying on the parquet near 9 m line.
Nyitókép: Dziurek/Getty Images

Enyhít a szlovák kormány a kézilabda-Eb közeledtével

Enyhíti a tömegrendezvények szervezésének feltételeit a szlovák kormány, az érintett szektor képviselői azonban továbbra is elégedetlenek, mert szerintük mostohagyermekként kezeli a kabinet a kulturális intézményeket. Az enyhítésnek köszönhetően viszont nézők is jelen lehetnek a csütörtökön induló szlovák–magyar közös rendezésű férfi kézilabda-Eb pozsonyi és kassai helyszínein. A kézilabdacsarnokok egynegyedét tölthetik meg a szurkolók.

Enyhített a szlovák kormány a tömegrendezvények szervezési feltételein. Mostantól már OP rezsimben, azaz az oltottak és a Covid-19 betegségen átesettek számára meg lehet tartani a rendezvényeket. Az alacsony kockázatú rendezvények legfeljebb 100 résztvevővel, vagy a kapacitás 50 százalékával megtarthatók. A közepes kockázati szintűek legfeljebb 25 százalékos kapacitással. „Január 19-étől pedig várhatóan életbe lép az ún. OP+ rezsim, amely azokra a tömegrendezvényekre vonatkozik majd, melyek különösen rizikós besorolást kaptak” – tájékoztatott Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

Ez annyit jelent, hogy a különösen rizikós besorolású rendezvényeken – mint például a lakodalmi ünnepségek, bálok és egyéb ünnepélyek – kizárólag azok a személyek vehetnek részt, akik felvették a koronavírus elleni védőoltás mindhárom adagját vagy azok, akik már átestek a fertőzésen. Mindazok, akik a rendezvény kezdetéig a védőoltás két adagját vették fel, kötelesek lesznek negatív teszteredményt bemutatni. Néhány esetben elég lesz két oltás, a kiemelten rizikós rendezvényeken viszont szükség lesz a tesztre is.

Az OP+ rendszert várhatóan a szállodák üzemeltetésére, valamint a sportesemények szervezésekor is használni fogják. A január 13-án, csütörtökön kezdődő férfi kézilabda Európa-bajnokságon a csarnokok és más sportlétesítmények befogadóképességének legfeljebb egynegyedéig engedélyezik a részvételt. A szlovák–magyar közös rendezésű tornán Szlovákiában a pozsonyi Ondrej Nepela Csarnokba és a kassai US Steel Aránéba várják a szurkolókat.

Az SaS kormánypárt nem ért egyet azzal, hogy OP üzemmódban legfeljebb 50 fő számára tegyék lehetővé a kulturális rendezvények megtartását. Szerintük az ilyen intézkedés nem oldja meg a tönkretett kultúra problémáját, s úgy gondolják, a színházterembe legalább 200 főt be kéne engedni.

„A kisebb szlovákiai színházak többsége számára tűrhetetlen állapot 50 néző előtt játszani a színházteremben”

– véli Jaroslav Dóczy, a nyitrai Andrej Bagar színház igazgatója. A Szlovák Nemzeti Színház viszont üdvözölte, hogy a színháztermek befogadóképessége 50 százalékáig emelték az engedélyezett nézőszámot.

Eduard Heger szlovák kormányfő bejelentette, hogy Natália Milanová kulturális miniszter és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter kíséretében az elkövetkező napokban találkozni fog a kulturális élet képviselőivel. A találkozót a kulturális élet képviselői kérték még az elmúlt hét végén, mivel nem értenek egyet a kultúrára vonatkozó enyhítés múlt pénteken bejelentett feltételeivel. Nem tartják azokat elégségesnek, s ezért a lehető legrövidebb időn belül találkozni akarnak a kormányfővel, valamint a kulturális és az egészségügyi tárca vezetőjével.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy

Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy

Ukrán és magyar tisztviselők telefonbeszélgetést folytattak, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatokban elért eredményeket. Andrij Ermak, Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője és Szijjártó Péter, Magyarország külügyi és külgazdasági minisztere megállapodtak abban, hogy a jövő héten ismét megbeszélést tartanak, és folytatják a közös munkát az ukrán elnök és Magyarország miniszterelnöke közötti találkozó előkészítéséhez – számolt be az ukrán Rubryka.com.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×