eur:
395.93
usd:
365.05
bux:
65544.28
2024. március 19. kedd Bánk, József
Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. április 7-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Megállapodna az EU és Oroszország a védettségi igazolások ügyében

A vakcina-igazolások kölcsönös elismeréséről tárgyalhat Oroszországgal az Európai Unió. Ugyanakkor a francia vezetés éppenséggel arra szólított fel, hogy ne ismerjék el a blokkon belül a keleti vakcinákat.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint maga az Európai Unió javasolta Moszkvának: vizsgálják meg, hogy kölcsönösen elismerjék egymás oltási igazolásait. A lehetőségről Markus Ederer EU-nagykövet beszélt egy sajtótájékoztatón.

Ederer megemlítette az uniós vakcina-útlevelet, amely lehetővé teszi, hogy a polgárok szabadon utazhassanak a blokkon belül. Létezik egy olyan törvény, amely kilátásba helyezi más, hasonló dokumentumok elismerését.

„Ebben a szellemben kerestük fel az orosz egészségügyi minisztériumot és javasoltunk párbeszédet arról, hogy érdekli-e Oroszországot egy ilyen folyamat” – mondta a nagykövet, aki utalt rá, hogy a kölcsönös elismerés megkönnyítené az orosz állampolgárok utazását.

Feszült légkörben érkezett gesztus

A javaslat ritka gesztus az együttműködésre az Unió részéről a kelet-nyugati feszültség közepette. Több tagállama július elején még a NATO égisze alatt masszív hadgyakorlatot tartott a fekete-tengeri térségben, amire az oroszok saját katonai manőverekkel válaszoltak.

Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője „nagyon figyelmre méltónak és nagyon pozitívnak” nevezte Ederer nagykövet nyilatkozatát. Ehhez azt tette hozzá, hogy szerinte az EU elismeri majd az orosz Covid-vakcinát is, hacsak nem gördítenek „mesterséges, politikai vagy lobbi-természetű akadályokat” eléje.

„Világos, hogy vannak különböző álláspontok, világos, hogy az európai hatóság eddig nem ismerte el a mi Szputnyikunkat és hogy folytatódik az ezt célzó munka”, ami alapos és nehéz – fejtegette a Kreml-szóvivő.

„Ha félretesszük az előítéleteket, akkor el fogják ismerni az orosz vakcinát” – mondta. Amikor felmerült, hogy vajon Oroszország is elismer-e külföldi igazolásokat és oltóanyagokat, azt mondta „erről mind tárgyalni kell... minden a részletektől és feltételektől függ, ezért nagyon fontos kapcsolatokat létrehozni és párbeszédet indítani a kérdésben”.

Vajon tényleg lesz-e kölcsönös elismerés?

A francia kormány határnyitási stratégiája szerint nem engedik be az országba az Unióban nem jóváhagyott szérummal oltottakat – azaz, a Szputnyik V-t, a kínai vagy indiai vakcinákat felvett utazókat. Amire Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő valóságos verbális össztűzzel válaszolt.

„Az ilyen megjegyzések elfogadhatatlanok. Ez a rasszizmus, birodalmi hegemónia és neo-nácizmus hibridje. Egész népektől vonják meg törvényellenesen, etikátlanul és erkölcstelenül az egyenlő jogokat és lehetőségeket, konfrontáció felé lökve a világot” – írta Telegram-csatornáján.

Zaharova „cinikusnak, brutálisnak és profitéhesnek” nevezte a nyugati államokat, amelyek „hátat fordítottak humanista ideáljaiknak”. „Aki ezt a szöveget írta, annak nincs köze ahhoz a Franciaországhoz, amely a szabadság, egyenlőség, testvériség jelszavát adta az emberiségnek” – állt a kemény kommentárban.

Litvánia már korábban közölte, hogy nem fogadja el az orosz oltást és nem fogja immunizáltnak tartani a Szputnyikkal oltottakat. „Lehet, hogy jó a Szputynik, de Putyin nem az orosz nép javára akarja felhasználni, hanem a világot megosztó hibrid fegyvernek” – írta még februárban a Twitteren Ingrida Simonyte litván miniszterelnök.

A Schengeninfo nevű portál közben megjegyezte, hogy bár EU-tagállam,

Görögország, Szlovénia és Magyarország saját hatáskörben döntött arról, hogy beengedi a harmadik országok vakcináival oltott utazókat.

A moszkvai EU-nagykövet szavai ellenére egyelőre nem világos, hogy az EU mikor engedélyezi az orosz vakcina használatát. Mario Draghi olasz miniszterelnök két hete azt mondta, „lehet, hogy soha nem hagyja jóvá a használatát az Európai Gyógyszerügynökség”. A kínai Sinovac-oltásról pedig azt mondta: az Chilében bebizonyította, hogy nem hatásos. Draghi szerint lehet hogy meg kell reformálni az EMA-t, hogy ne ismétlődhessen meg a vakcinák körüli, közelmúltbeli „zavarodottság”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×