INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

eduard heger

igor matovič

szlovák

kormányprogram

Ez az új szlovák kormány négylábú programja

Ez az új szlovák kormány négylábú programja

Eduard Heger szlovák miniszterelnök bemutatta a parlamentnek kormánya programnyilatkozatát, és bizalmat kért a képviselőktől a kabinetjének. A miniszterelnök szerint a kormányprogram az állampolgárok azon vágyainak a kifejeződése, amely az ország irányításának alapvető megváltoztatására irányul. Zuzana Čaputová államfő április 1-jén nevezte ki Eduard Heger kormányát.

A szlovák kormányfő ismertette a dokumentumot, melyet úgy jellemzett, hogy az a kormánykoalíció elképzelése arról, hogyan lehet megújítani az országot az előző kormányok rossz sáfárkodása után. Az Igor Matovič március végi lemondása után kinevezett új miniszterelnök, Eduard Heger emlékeztetett, hogy a kormánykoalíció rendkívül erős mandátumot kapott a 2020-as választásokon, hogy Robert Fico és Peter Pellegrini kormányzása után visszavezesse Szlovákiát az igazságos állam útjára, ahol a törvény mindenkire egyformán vonatkozik.

Heger szerint annak ellenére, hogy a pandémia miatt egy nagyon nehéz év van az ország állampolgárai mögött, a koalíció teljesíti a választásokon adott ígéreteit. Egyebek mellett megemlítette, a kormánynak sikerült elérnie, hogy a rendőrség szabad kezet kapjon, és olyan emberek ellen indult bűnvádi eljárás, akik addig érinthetetlenek voltak.

Eduard Heger a kormányprogramról elmondta, hogy annak négy alappillére van:

  1. a korrupció elleni küzdelem, amit egy működő demokratikus állam alapjának nevezett
  2. az állam felelősségteljes gazdaként fog viselkedni, és visszatér a kiegyensúlyozott költségvetéshez. „Noha ennek érdekében eddig is sokat tettünk, de a közpénzek felhasználásának átláthatóvá tétele, valamint az adóelkerülés és a pénzmosás elleni küzdelem továbbra is fontos feladat lesz” – tette hozzá Heger
  3. családtámogatás
  4. „A negyedik kulcsfontosságú pillére a kormányunk nyilatkozatának Szlovákia megújítása” – folytatta Eduard Heger, hozzátéve, hogy a Covid utáni időszakra egy útitérképe van a kabinetnek a helyreállítási alap formájában, amelyet az Európai Bizottság példaszerűnek minősített. „Ennek alapján történelmi esélyünk van Szlovákiát zöldebbé, digitalizáltabbá, egészségesebbé és műveltebbé tennünk” – mondta a kormányfő.

Az ellenzéki Smer párt bejelentette, hogy a minimális változtatásokat nem kifogásolja a kormányprogramban, hiszen maga is hasonlóképp cselekedett, amikor 2018-ban Robert Fico helyett Peter Pellegrini vette át Szlovákiában a kormányzást. Ennek ellenére egyenes üzenetet fogalmaztak meg a kabinetnek.

„Ebben a kormányban senki sem számolhat egyetlen egy szavazattal sem a Smer részéről” – jelentette ki Robert Fico exkormányfő.

Zuzana Čaputová államfő április 1-jén nevezte ki Eduard Heger kabinetjét, amelynek a törvényhozás bizalmának elnyeréséhez legalább 76 szavazatra van szüksége. A kormányprogram vitája várhatóan hétfőn zárul csak le, amikor is szavazni fognak róla.

Nyitókép: facebook.com/podpredseda.vlady
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018