eur:
395.71
usd:
372.13
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: facebook.com/podpredseda.vlady

Ez az új szlovák kormány négylábú programja

Eduard Heger szlovák miniszterelnök bemutatta a parlamentnek kormánya programnyilatkozatát, és bizalmat kért a képviselőktől a kabinetjének. A miniszterelnök szerint a kormányprogram az állampolgárok azon vágyainak a kifejeződése, amely az ország irányításának alapvető megváltoztatására irányul. Zuzana Čaputová államfő április 1-jén nevezte ki Eduard Heger kormányát.

A szlovák kormányfő ismertette a dokumentumot, melyet úgy jellemzett, hogy az a kormánykoalíció elképzelése arról, hogyan lehet megújítani az országot az előző kormányok rossz sáfárkodása után. Az Igor Matovič március végi lemondása után kinevezett új miniszterelnök, Eduard Heger emlékeztetett, hogy a kormánykoalíció rendkívül erős mandátumot kapott a 2020-as választásokon, hogy Robert Fico és Peter Pellegrini kormányzása után visszavezesse Szlovákiát az igazságos állam útjára, ahol a törvény mindenkire egyformán vonatkozik.

Heger szerint annak ellenére, hogy a pandémia miatt egy nagyon nehéz év van az ország állampolgárai mögött, a koalíció teljesíti a választásokon adott ígéreteit. Egyebek mellett megemlítette, a kormánynak sikerült elérnie, hogy a rendőrség szabad kezet kapjon, és olyan emberek ellen indult bűnvádi eljárás, akik addig érinthetetlenek voltak.

Eduard Heger a kormányprogramról elmondta, hogy annak négy alappillére van:

  1. a korrupció elleni küzdelem, amit egy működő demokratikus állam alapjának nevezett
  2. az állam felelősségteljes gazdaként fog viselkedni, és visszatér a kiegyensúlyozott költségvetéshez. „Noha ennek érdekében eddig is sokat tettünk, de a közpénzek felhasználásának átláthatóvá tétele, valamint az adóelkerülés és a pénzmosás elleni küzdelem továbbra is fontos feladat lesz” – tette hozzá Heger
  3. családtámogatás
  4. „A negyedik kulcsfontosságú pillére a kormányunk nyilatkozatának Szlovákia megújítása” – folytatta Eduard Heger, hozzátéve, hogy a Covid utáni időszakra egy útitérképe van a kabinetnek a helyreállítási alap formájában, amelyet az Európai Bizottság példaszerűnek minősített. „Ennek alapján történelmi esélyünk van Szlovákiát zöldebbé, digitalizáltabbá, egészségesebbé és műveltebbé tennünk” – mondta a kormányfő.

Az ellenzéki Smer párt bejelentette, hogy a minimális változtatásokat nem kifogásolja a kormányprogramban, hiszen maga is hasonlóképp cselekedett, amikor 2018-ban Robert Fico helyett Peter Pellegrini vette át Szlovákiában a kormányzást. Ennek ellenére egyenes üzenetet fogalmaztak meg a kabinetnek.

„Ebben a kormányban senki sem számolhat egyetlen egy szavazattal sem a Smer részéről” – jelentette ki Robert Fico exkormányfő.

Zuzana Čaputová államfő április 1-jén nevezte ki Eduard Heger kabinetjét, amelynek a törvényhozás bizalmának elnyeréséhez legalább 76 szavazatra van szüksége. A kormányprogram vitája várhatóan hétfőn zárul csak le, amikor is szavazni fognak róla.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×