INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

szlovákia

koronavírus

egészségügy

járvány

A szlovákoknak május 15-től engedélyezhetik a külföldi nyaralást

A szlovákoknak május 15-től engedélyezhetik a külföldi nyaralást

Tovább javul a járványhelyzet Szlovákiában. A kormány szerdán elfogadta, hogy országosan is áttér az úgynevezett Covid-automata szerinti piros besorolásra. Marad a legalább heti kötelező tesztelés, de nem mindenkinek.

Május 3-án bordóról pirosra vált az ország Covid-automata szerinti besorolása – döntött online ülésén a kormány. Az Egészségügyi Elemzések Intézetének vezetője, Matej Mišík javuló járványhelyzetről és alacsony reprodukciós számról beszélt. „Az aggodalmunk, hogy a reprodukciós szám az egyes felé közelíthet, egyelőre nem igazolódott be. Meglátjuk, hogy a további enyhítések potenciálisan mit eredményezhetnek” – közölte az intézet vezetője.

Hétfőtől 10 járást bordó, 60-at piros, 10-et pedig rózsaszínnel jelölnek majd az ország járványtérképén. Ettől függetlenül megmarad a tesztelési kötelezettség, így a munkába járóknak továbbra is szükségük lesz a tesztre. Az egyes munkahelyeken ez a járás aktuális besorolásától függ. A rózsaszínnel jelölt járásokban elég lesz a 21 napos, míg például a pirosakban 14 naposnál nem régebbi tesztet kell felmutatni.

A munkahelyen kívül viszont lényegében mindenhová – étterembe, üzletekbe, edzőterembe, bankba, biztosítóba, postára – 7 naposnál nem régebbi negatív teszt kell.

A Közegészségügyi Hivatal rendelete szerint csütörtöktől viszont teszt nélkül mehetnek iskolába a gyerekek. Branislav Gröhling oktatási miniszter elmondta, a rendszeres tesztelést intervenciós tesztelés váltja fel, vagyis ahol szükség lesz rá, sürgősen elvégzik a szűrést.

Kulturális szemafor

Május 3-tól, hétfőtől bizonyos szabályok betartása mellett megtartható lesz néhány kulturális rendezvény. A kormány elfogadta az úgynevezett kulturális szemafort, amely az olyan kulturális események megrendezését szabályozza, mint például a színházi előadások, a koncertek vagy az audiovizuális előadások. A dokumentum nem foglalkozik a táncmulatságokkal, bálokkal, vásárokkal és hasonló rendezvényekkel, melyekre a tömegrendezvényekre vonatkozó általános szabályok érvényesek.

Az úgynevezett riasztási fázisban, másod- és elsőfokú riasztás esetén 50 százalékos nézőkapacitás lesz engedélyezett. Másodfokú riasztás esetén szabadtéren legfeljebb 200, belső térben pedig legfeljebb 150 néző foglalhat helyet. A mozitermekben való vetítés országosan tilos, regionális szinten az említett korlátozások lesznek érvényesek.

Utazások

„Ha a járványhelyzet megengedi, május 15-től engedélyezett lesz a külföldi nyaralás” – ezt már Martin Klus külügyi államtitkár tette közzé a közösségi hálón. Azt írta, hogy egyelőre a május 28-i határidő érvényes, de ha a járványhelyzet jól alakul, a veszélyhelyzetet és

az utazási tilalmat is két héttel korábban feloldhatják.

A szakértői tanács tagjai keddi rendkívüli ülésükön abban állapodtak meg, hogy május 6-án ismét felülvizsgálják az intézkedések enyhítésének lehetőségét. A külügyi államtitkár az úgynevezett utazási szemafor újbóli bevezetését javasolja. Ez azt jelenti, hogy visszatérnének ahhoz a korábbi rendszerhez, amely vörös, sárga és zöld színnel jelöli meg az egyes országokat attól függően, hogy melyikben milyen veszélyes a járványhelyzet. Az utazási szemafor bevezetése a beoltottak számától is függ. Mostanáig Szlovákia lakosságának mintegy 20 százaléka kapta meg az első oltást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

A szlovákoknak május 15-től engedélyezhetik a külföldi nyaralást
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018