eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

A szlovákoknak május 15-től engedélyezhetik a külföldi nyaralást

Tovább javul a járványhelyzet Szlovákiában. A kormány szerdán elfogadta, hogy országosan is áttér az úgynevezett Covid-automata szerinti piros besorolásra. Marad a legalább heti kötelező tesztelés, de nem mindenkinek.

Május 3-án bordóról pirosra vált az ország Covid-automata szerinti besorolása – döntött online ülésén a kormány. Az Egészségügyi Elemzések Intézetének vezetője, Matej Mišík javuló járványhelyzetről és alacsony reprodukciós számról beszélt. „Az aggodalmunk, hogy a reprodukciós szám az egyes felé közelíthet, egyelőre nem igazolódott be. Meglátjuk, hogy a további enyhítések potenciálisan mit eredményezhetnek” – közölte az intézet vezetője.

Hétfőtől 10 járást bordó, 60-at piros, 10-et pedig rózsaszínnel jelölnek majd az ország járványtérképén. Ettől függetlenül megmarad a tesztelési kötelezettség, így a munkába járóknak továbbra is szükségük lesz a tesztre. Az egyes munkahelyeken ez a járás aktuális besorolásától függ. A rózsaszínnel jelölt járásokban elég lesz a 21 napos, míg például a pirosakban 14 naposnál nem régebbi tesztet kell felmutatni.

A munkahelyen kívül viszont lényegében mindenhová – étterembe, üzletekbe, edzőterembe, bankba, biztosítóba, postára – 7 naposnál nem régebbi negatív teszt kell.

A Közegészségügyi Hivatal rendelete szerint csütörtöktől viszont teszt nélkül mehetnek iskolába a gyerekek. Branislav Gröhling oktatási miniszter elmondta, a rendszeres tesztelést intervenciós tesztelés váltja fel, vagyis ahol szükség lesz rá, sürgősen elvégzik a szűrést.

Kulturális szemafor

Május 3-tól, hétfőtől bizonyos szabályok betartása mellett megtartható lesz néhány kulturális rendezvény. A kormány elfogadta az úgynevezett kulturális szemafort, amely az olyan kulturális események megrendezését szabályozza, mint például a színházi előadások, a koncertek vagy az audiovizuális előadások. A dokumentum nem foglalkozik a táncmulatságokkal, bálokkal, vásárokkal és hasonló rendezvényekkel, melyekre a tömegrendezvényekre vonatkozó általános szabályok érvényesek.

Az úgynevezett riasztási fázisban, másod- és elsőfokú riasztás esetén 50 százalékos nézőkapacitás lesz engedélyezett. Másodfokú riasztás esetén szabadtéren legfeljebb 200, belső térben pedig legfeljebb 150 néző foglalhat helyet. A mozitermekben való vetítés országosan tilos, regionális szinten az említett korlátozások lesznek érvényesek.

Utazások

„Ha a járványhelyzet megengedi, május 15-től engedélyezett lesz a külföldi nyaralás” – ezt már Martin Klus külügyi államtitkár tette közzé a közösségi hálón. Azt írta, hogy egyelőre a május 28-i határidő érvényes, de ha a járványhelyzet jól alakul, a veszélyhelyzetet és

az utazási tilalmat is két héttel korábban feloldhatják.

A szakértői tanács tagjai keddi rendkívüli ülésükön abban állapodtak meg, hogy május 6-án ismét felülvizsgálják az intézkedések enyhítésének lehetőségét. A külügyi államtitkár az úgynevezett utazási szemafor újbóli bevezetését javasolja. Ez azt jelenti, hogy visszatérnének ahhoz a korábbi rendszerhez, amely vörös, sárga és zöld színnel jelöli meg az egyes országokat attól függően, hogy melyikben milyen veszélyes a járványhelyzet. Az utazási szemafor bevezetése a beoltottak számától is függ. Mostanáig Szlovákia lakosságának mintegy 20 százaléka kapta meg az első oltást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×