eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Jövő héten már a teraszokon élvezhetik a kávéjukat a szlovákok

Szlovákiában a jövő héten kinyithatnak az éttermek teraszai, valamint a fitnesztermek. Északi szomszédunknál javul a járványhelyzet, kevesebb beteg szorul kórházi ápolásra, és növekszik a beoltottak száma. Csehországban is folytatódik a koronavírus-járvány enyhülése. A lélegeztetőgéppel ellátott speciális ágyak mintegy harmada már felszabadult.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök szerint fontos mérföldkőhöz érkezett Szlovákia, de továbbra is óvatosnak kell lenni, mivel a koronavírus elsősorban akkor kezd terjedni, ha az emberek nem hordják az arcmaszkot, ami jellemző például az éttermekben és a fitneszközpontokban. A jövő héten újranyíló edzőtermekben legfeljebb hat személy lehet egyszerre, az előírás értelmében 15 négyzetméterenként egy ember tartózkodhat bent. Az éttermek teraszán egymástól két méterre kell lenniük az asztaloknak, ha ezek a kerthelyiségek fedettek, legalább két oldalnak nyitottnak kell lennie.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a kormány meghallgatta a szakértők véleményét. „Ők kértek bennünket arra, hogy legyünk megfontoltak az intézkedések enyhítésénél, nehogy újra be kelljen vezetni a korlátozásokat” – fogalmazott. Remišová azt mondta, meggyőződése, hogy a további lazítás és nyitás nemcsak az érvényben lévő intézkedések betartásától, hanem a beoltottak arányának növekedésétől is függ.

Szlovákiában jelenleg 1869 beteget kezelnek kórházban, a múlt héten még 2456 beteg volt. Egyre kevesebben hívnak mentőt koronavírus-fertőzés miatt, és egyre több beteget engednek haza a kórházból. A jövő hónap végéig további 1,5 millió adag vakcina érkezik Szlovákiába. Az ország lakosságának 22 százalékát oltották már be, a második oltást a lakosok 8 százaléka kapta meg. A szociális intézményekben lakók 86 százaléka kapta meg az első, 60 százalékuk pedig a második oltást. Április 19-től, hétfőtől az úgynevezett Covid-automata szerint hármas szintű figyelmeztetés érvényes az országra.

Csehországban is tovább enyhül a járvány

Ezen a héten 25 százalékkal kevesebb új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumok, mint egy héttel korábban. Az egészségügyi tárca szerint fontos tényező, hogy javul a helyzet a kórházakban, ahol a lélegeztetőgéppel ellátott speciális ágyak mintegy harmada már felszabadult. A helyzet javulása lehetővé tette a kórházaknak, hogy fokozatosan visszatérjenek a megszokott kezelésekhez, az előre tervezett műtétekhez. Fokozatosan csökken a napi elhalálozások száma is, már két hete száz alatt mozog. A járvány terjedési mutatója továbbra is 1 alatt maradt.

Az oltási folyamat azonban változatlanul lassabb a tervezettnél, elsősorban a vakcinahiány miatt.

A szaktárca szerint április végéig további mintegy 700-750 ezer vakcinát kap Csehország, ahol csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagot használják.

Bár a szükségállapot már megszűnt, az óvintézkedések többsége, köztük a kötelező maszkhasználat változatlanul érvényben van. Az általános iskolások egy része is visszatért a tantermekbe, de a többség még mindig távoktatásban tanul. Egy országos felmérés azt mutatta, hogy a szükségállapot megszűnése után lazult a lakossági fegyelem, s az emberek a korábbinál jóval nagyobb mértékben látogatják egymást. Az üzletek, vendéglők és a szolgáltatások nyitását április végére tervezik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×