eur:
393.1
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A Moszkva városi bíróságának sajtószolgálata által közreadott képen Alekszej Navalnij ellenzéki politikus (k) egyik ügyvédjével, Vagyim Kobzevvel (b) beszél perének tárgyalásán Moszkva városi bíróságán 2021. február 2-án. A rendkívüli rendőri készültség mellett tartott tárgyaláson dől el, hogy letöltendővé változtatják-e a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést. Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük, a Glavpodpiszka a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának.
Nyitókép: MTI/EPA/Moszkva városi bíróságának sajtószolgálata

„Rohadjon meg a jobb lábam, de a másik ne” – Alekszej Navalnij éhségsztrájkol

„Kínozzák és nem kap orvosi ellátást”, ezért éhségsztrájkba kezd. Ezt közölte a fegyenctelepre küldött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető.

Alekszej Navalnij írt levelet Moszkva közelében fekvő büntetőtelepe parancsnokának. A Vlagyimir Putyin elnök legnagyobb hazai bírálójának számító aktivista ebben azt állítja: az őrök nem engedik, hogy orvosok kezeljék súlyos hátfájdalmát és a lábában jelentkezett idegproblémát.

Azt is megjegyezte, hogy „kínozzák”, mert nem hagyják aludni és arra ösztönöznek más rabokat, hogy zaklassák őt.

„Kívülről komplikáltnak tűnik. De belülről nézve egyszerű: nincs más fegyvered, mint az éhségsztrájk, hát akkor így belekezdesz. Ha-ha-ha”

– áll Navalnij kézzel írott levelében, amelynek képét csapata kitette az Instagramra.

Navalnij megjegyezte még, hogy kopaszon, szemüveget viselve fekszik az ágyon, kezében a Bibliával.

A 44 éves ellenzéki vezetőt februárban börtönözték be, miután egy bíróság letöltendőre változtatta egy korábbi felfüggesztett börtönbüntetését. Navalnij és hívei szerint a Kreml akart bosszút állni a folyamatos bírálatokért és ezért küldték fegyenctelepre.

A hivatalos indoklás az volt, hogy a felfüggesztett büntetés idején nem jelent meg rendszeresen jelentéstevésre. Egy ideig nem is tudott, mivel feltételezett Novicsok-mérgezése miatt egy német kórházban feküdt. A politikai motivációra az utalhat, hogy az illetékes hatóság egy nappal azelőtt kérte Navalnij ítéletének letöltendőre változtatását, hogy lejárt volna a büntetés hatálya.

Az orosz kormány jogtalannak nevezte és visszautasította az Európai Emberijogi Bíróság végzését, miszerint Navalnijt szabadon kell engedni – és továbbra is az az álláspontja: nincs bizonyíték, hogy az ellenzéki vezért tavaly nyáron Szibériában megmérgezték.

Putyin elnök hozzátette: ha az őt követő Szövetségi Biztonsági Szolgálat meg akarta volna ölni, akkor meg is tették volna. Navalnij közben egy beugratós telefonhívással egyfajta beismerő vallomást csalt ki egyik feltételezett támadójából.

Közben a büntetőtelepen romlott az aktivista egészségi állapota. Állítása szerint nem engedik, hogy külső orvos vizsgálja meg, nem mondják meg neki MRI-vizsgálata eredményét és csak ibuprofen tablettákat és krémet kap a fájdalomra. Ügyvédei szerint így megbénulhat az egyik lába.

„Nem kapok gyógyszert, nem nézhet meg doktor. Tudja, mit, Alekszandr Alekszandrovics?

Rohadjon meg a jobb lábam, van másik... De két lábat nem akarok elveszíteni, az nem lenne fair. Mindenkinek kettő van, nekem meg egy sem lenne”

– írta csipkelődő hangon a börtönparancsnoknak Navalnij.

Az aktivista ügyét kedden Merkel német kancellár és Macron francia elnök is felvetette, amikor Putyin orosz elnökkel beszéltek. Közben Navalnij ügyvédei azt remélik, hogy a tavaszi tömegtüntetések emberségesebb bánásmódra kényszeríthetik a Kremlt. Eddig 360 ezer ember jelezte érdeklődését egy weboldalon.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×