INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

pozsony

prága

kassa

karácsony

koronavírus

Áll Pozsony és Prága karácsonyfája, de alig lesz, aki megcsodálja

Áll Pozsony és Prága karácsonyfája, de alig lesz, aki megcsodálja

Felállították Pozsony karácsonyfáját a város Fő terén. Idén a járványhelyzet miatt azonban elmarad a hagyományos karácsonyi vásár, de a Dunaparton adnak egy kis ízelítőt az adventi hangulatból. A cseh fővárosban ugyancsak elmarad a látogatók tízezreit vonzó karácsonyi vásár.

Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere a közösségi portálon tájékoztatott arról, hogy megérkezett az idei karácsonyfa a Fő térre. A 12 méter magas, 17 éves fenyőt egy Károlyfaluban élő család ajándékozta a magisztrátusnak. A Pozsonyi Népművészeti Alkotóközpont hagyományos díszeit aggatták a karácsonyfa ágaira. Az eredeti tervek szerint a napokban nyitotta volna meg kapuit a fővárosi karácsonyi vásár, a járványhelyzet miatt azonban még korábban lemondták a programot.

Pozsony Ligetfalu városrészében, az Öreg híd melletti Tyrš rakparton megpróbálják kárpótolni a vendégeket. A téli rakparton, vagyis a Zimný Tyršákon klasszikus karácsonyi ételeket és italokat kínálnak, és szlovákiai tervezők alkotásaiból válogathatnak a látogatók. Egy rövid, négynapos beltéri vásárral készülnek a Régi Vásárcsarnok üzemeltetői is a város szívében. A rendezvény december 17-étől 20-ig tart, és a szigorú óvintézkedések betartása mellett naponta déli tizenkét órától este tíz óráig várják az érdeklődőket. A földszinten ételkülönlegességeket kínálnak, az emeleten pedig természetes alapanyagokból készült kozmetikumok mellett hazai kézművestermékek vásárolhatók.

Idén a kassai ádventi időszak is eltér a megszokottól.

A városnak mintegy hatvan karácsonyi programot kellett lemondania a vírushelyzet miatt.

„Több mint ezer résztvevővel számoltunk. Megszólítottunk hazai és külföldi művészeket is, de minden korábbi felkérést vissza kellett mondanunk” – tájékoztatott a kassai önkormányzat. Az elmaradó fellépéseket úgy igyekeznek pótolni, hogy elindítják a karácsonyi rádiót, és a belvárosban felszerelt hangszórókon keresztül karácsonyi dallamokat sugároznak majd. A Fő utca északi oldalán hagyományosan felállított kis faházak helyett idén csak az éttermek fűtött teraszain vásárolhatnak harapnivalót a kassaiak. Az önkormányzat ezúttal nem szed bérleti díjat a terasz üzemeltetőitől. Annak a bódénak a megnyitása is kérdéses, amelyikben évek óta árulják a polgármesteri puncsot. A befolyt összeget mindig jótékonysági célokra fordította a város.

A cseh fővárosban is elmarad az óvárostéri és a Václav téri nagy karácsonyi vásár, és a kísérő programokat, koncerteket is lemondták.

Az Orloj mellett csupán egy 19 méter magas feldíszített karácsonyfa idézi meg az ádventi hangulatot.

Ha a helyzet lehetővé teszi, elképzelhető, hogy egy-két sült gesztenyét és forralt bort áruló kisebb standot mégiscsak felállítanak, de ezek díszítése sokkal visszafogottabb lesz a megszokottól. Ján Chabr prágai városi szóvivő szerint ezekre lélektani, pszichológiai szempontból is szüksége van az ádventi időszakban látogatók tízezreihez szokott cseh fővárosnak.

Nyitókép: Bratislava - hlavné mesto SR

Kapcsolódó hang

Áll Pozsony és Prága karácsonyfája, de alig lesz, aki megcsodálja
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018