INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

azerbajdzsán

örményország

tűzszünet

harcok

Az örmény védelmi minisztérium sajtóhivatala által közreadott kép egy ágyút elsütő örmény katonáról az azeri és az örmény fegyveres erők közötti összecsapásokban a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. szeptember 29-én. Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

Szinte azonnal összeomlott a karabahi tűzszünet – videó

Hiába hirdettek újabb fegyvernyugvást Hegyi-Karabahban. A hegyi terület miatt egymással ellenséges viszonyban lévő Azerbajdzsán és Örményország is súlyos támadásokkal vádolja a másik felet.

Röviddel azután, hogy 10-órás moszkvai tárgyalások nyomán a harcok leállításáról állapodott meg Azerbajdzsán és az örmények-lakta Hegyi-Karabah enklávé, újra megszólaltak a fegyverek. Az orosz közvetítéssel elfogadott tűzszünet célja a hadifoglyok és háborús halottak cseréje volt a Vöröskereszt bevonásával.

Azerbajdzsán – amelynek nemzetközileg elismert része az örmény többségű és elszakadni vágyó Hegyi-Karabah – és Örményország között szeptember 27., az újabb összecsapások kirobbanása óta nem volt diplomáciai kontaktus. A két szomszédos állam között hivatalosan nincs háború, viszont Örményország Hegyi-Karabahot támogatja, bár eddig nem ismerte el függetlenségét.

Vasárnap az azeriek közölték, hogy súlyos veszteségeket okoztak az elszakadni vágyó terület egyik örmény katonai dandárjának. A karabahi vezetés azzal válaszolt, hogy nem tudnak a támadásról.

Az azeriek ezt megelőzően ismét azzal vádolták meg Örményországot, hogy súlyos aknatüzet zúdított második városukra, Ganjára. A támadás eltalált egy lakóházat, kilenc ember meghalt és 34 megsebesült – állította az azeri főügyészség. A Reuters hírügynökség ugyanakkor azt mondta:

független forrásból nem sikerült megerősíteni az áldozatok számát,

bár egy fotósuk látta, hogy elvisznek egy halottat egy szinte teljesen romba dőlt épületből.

Azerbajdzsán emellett azzal vádolta Jerevánt, hogy rakétatámadást kísérelt meg egy vízierőműve ellen.

Örményország védelmi minisztériuma közben „abszolút hazugságnak” nevezte, hogy az ő erőik lőtték volna az azeri várost. Viszonvádként azt fogalmazták meg, hogy az azerbajdzsáni erők zúdítottak aknatüzet Hegyi-Karabahra és annak fővárosára, Sztyepanakertre. Az ottani helyi hatóságok szerint a tűzszünet kezdete óta 5 polgári lakos halt meg. A szeptemberben kirobbant de facto háború kezdete óta pedig 429 katonájuk vesztette életét.

Közben késett a foglyok és a halottak cseréje, amely a szombattól kialkudott fegyvernyugvás célja volt.

Az újraindult harcok azzal fenyegetnek, hogy az azeriek oldalán beavatkozhat szövetségesük, Törökország, míg Oroszországot egy védelmi szerződés kötelezi Örményország megsegítésére, ha háborús támadás éri. Moszkva és Ankara ugyanakkor az utóbbi időben igyekezett fenntartani a jó viszonyt és

nem világos, hogy az oroszok ezt Karabah miatt hajlandók-e feladni.

Hétfőn az orosz fővárosba várták az örmény külügyminisztert, aki a tervek szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet francia, amerikai és orosz képviselőivel tárgyal Karabahról.

Nyitókép: MTI/AP/Örmény védelmi minisztérium sajtóhivatala/PAN Photo/Sipan Gyulumyan

Kapcsolódó hang

Szinte azonnal összeomlott a karabahi tűzszünet – videó
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018