INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

nagy-britannia

európai unió

brexit-tárgyalások

Brit és európai uniós zászlók a brit parlamentnél Londonban 2019. október 19-én. Az alsóház rendkívüli ülésén 322-306 arányban elfogadta azt a módosító indítványt, amelynek célja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás formális jóváhagyásának halasztása a megállapodás jogi szövegének törvénybe iktatásáig.

Az EU "tengeralattjáró" tárgyalásokat akar a britekkel

A héten folytatódnak a kulcsfontosságú brexittárgyalások, miközben a brit kormány továbbra sem hajlandó visszavonni ellentmondásos törvényjavaslatát. A belső piaci tervezet felülírná a felek válási egyezményét, ami miatt az EU jogi eljárással fenyeget.

Kedden Brüsszelben folytatódnak a Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatairól szóló tárgyalások. Mindez amellett történik, hogy a felek lövészárkokba ásták magukat: a britek nem hajlandók visszavonni az ellentmondásos belső piaci törvényt, az Unió pedig továbbra is azzal fenyegeti őket, hogy bíróság elé viszi az ügyet.

Maros Sefcovic, a britek uniós kilépési szerződésének végrehajtását felügyelő európai biztos hétfőn azt mondta: Brüsszel „nem lesz szégyenlős” és fellép London ellen, ha Johnson miniszterelnök szerdáig nem módosítja belső piaci törvényét.

A tervezet a brit-uniós válási egyezménynek az állami segélyekről szóló, illetve az északír-ír határ átjárhatóságát biztosító, nehezen kialkudott paragrafusait írná felül, amelyek a fő brit sziget és Észak-Írország között szállított árukra vonatkozó vámszabályozásról is rendelkeznek.

A britek szerint ez egyfajta „biztosítás” arra az esetre, ha egy alku nélküli brexit esetén az európaiak „észszerűtlenül” lépnének fel.

„Ha a jelenlegi formájában fogadják el a törvényt, akkor az a kilépési egyezmény és a nemzetközi jog különösen súlyos megsértését jelentené”

– mondta Sefcovic azután, hogy találkozott Michael Gove brit kabinetminiszterrel.

London: nem módosítjuk a törvényjavaslatot

Gove a találkozó után megismételte, hogy az ellentmondásos szövegrészek a javaslatban maradnak.

Sefcovic biztos ezek után közölte: konzultálnak Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, de egyelőre nem világos, hogy milyen jogi utat választ az Unió.

Lehetőség van arra, hogy már a törvény elfogadása előtt eljárást kezdjenek London ellen, mert az „megsértette a kilépési egyezményből fakadó, jóhiszemű hozzáállás kötelezettségét”.

A feszültség ellenére folytatódnak a felek között a kereskedelmi tárgyalások – a hónapokon át tartó patthelyzet után apró reménysugarakat látni – írt a Financial Times című üzleti lap.

Az Unió még intenzívebb, titkos tárgyalásokkal mentené a menthetőt

A cél az, hogy a tárgyalók a jövő héttől még intenzívebb, zártkörű alkudozásba kezdjenek, amit „tengeralattjáró tárgyalásokként” emlegetnek.

Michel Barnier uniós főtárgyaló hétfőn arról beszélt európai parlamenti képviselők előtt, hogy „javult a hangulat”, de a londoni kormány szerint akár az utolsó pillanatig is várni kell majd az alkura, azaz a döntő fontosságú, október 15-16-i uniós csúcsig.

Ezen a találkozón döntik el a tagállamok, hogy érdemes-e október végéig várni egy lehetséges brit-európai egyezményre, hogy az január elsején, a brexitet követő átmeneti időszak végén életbe léphessen, vagy a brexit legrosszabb változatára készüljenek-e fel.

A tét az ír szigeten fennmaradó béke és az ezer milliárd euróra becsült kétoldalú áruforgalom jövője.

A brit miniszterelnöki hivatal szerint továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek az állami támogatások és a brit vizeken történő halászat kérdésében, bár a két legutóbbi tárgyalási forduló „viszonylag pozitív” volt. „Továbbra is azt kérik tőlünk, hogy olyan rendelkezéseket fogadjuk el, amelyek nem tükrözik azt, hogy független ország vagyunk” – közölte a brit kormány.

Nyitókép: Kirsty Wigglesworth

Kapcsolódó hang

Az utolsó pillanatig folyhatnak a brit-EU tárgyalások
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018