eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Brit és európai uniós zászlók a brit parlamentnél Londonban 2019. október 19-én. Az alsóház rendkívüli ülésén 322-306 arányban elfogadta azt a módosító indítványt, amelynek célja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás formális jóváhagyásának halasztása a megállapodás jogi szövegének törvénybe iktatásáig.
Nyitókép: Kirsty Wigglesworth

Az EU "tengeralattjáró" tárgyalásokat akar a britekkel

A héten folytatódnak a kulcsfontosságú brexittárgyalások, miközben a brit kormány továbbra sem hajlandó visszavonni ellentmondásos törvényjavaslatát. A belső piaci tervezet felülírná a felek válási egyezményét, ami miatt az EU jogi eljárással fenyeget.

Kedden Brüsszelben folytatódnak a Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatairól szóló tárgyalások. Mindez amellett történik, hogy a felek lövészárkokba ásták magukat: a britek nem hajlandók visszavonni az ellentmondásos belső piaci törvényt, az Unió pedig továbbra is azzal fenyegeti őket, hogy bíróság elé viszi az ügyet.

Maros Sefcovic, a britek uniós kilépési szerződésének végrehajtását felügyelő európai biztos hétfőn azt mondta: Brüsszel „nem lesz szégyenlős” és fellép London ellen, ha Johnson miniszterelnök szerdáig nem módosítja belső piaci törvényét.

A tervezet a brit-uniós válási egyezménynek az állami segélyekről szóló, illetve az északír-ír határ átjárhatóságát biztosító, nehezen kialkudott paragrafusait írná felül, amelyek a fő brit sziget és Észak-Írország között szállított árukra vonatkozó vámszabályozásról is rendelkeznek.

A britek szerint ez egyfajta „biztosítás” arra az esetre, ha egy alku nélküli brexit esetén az európaiak „észszerűtlenül” lépnének fel.

„Ha a jelenlegi formájában fogadják el a törvényt, akkor az a kilépési egyezmény és a nemzetközi jog különösen súlyos megsértését jelentené”

– mondta Sefcovic azután, hogy találkozott Michael Gove brit kabinetminiszterrel.

London: nem módosítjuk a törvényjavaslatot

Gove a találkozó után megismételte, hogy az ellentmondásos szövegrészek a javaslatban maradnak.

Sefcovic biztos ezek után közölte: konzultálnak Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, de egyelőre nem világos, hogy milyen jogi utat választ az Unió.

Lehetőség van arra, hogy már a törvény elfogadása előtt eljárást kezdjenek London ellen, mert az „megsértette a kilépési egyezményből fakadó, jóhiszemű hozzáállás kötelezettségét”.

A feszültség ellenére folytatódnak a felek között a kereskedelmi tárgyalások – a hónapokon át tartó patthelyzet után apró reménysugarakat látni – írt a Financial Times című üzleti lap.

Az Unió még intenzívebb, titkos tárgyalásokkal mentené a menthetőt

A cél az, hogy a tárgyalók a jövő héttől még intenzívebb, zártkörű alkudozásba kezdjenek, amit „tengeralattjáró tárgyalásokként” emlegetnek.

Michel Barnier uniós főtárgyaló hétfőn arról beszélt európai parlamenti képviselők előtt, hogy „javult a hangulat”, de a londoni kormány szerint akár az utolsó pillanatig is várni kell majd az alkura, azaz a döntő fontosságú, október 15-16-i uniós csúcsig.

Ezen a találkozón döntik el a tagállamok, hogy érdemes-e október végéig várni egy lehetséges brit-európai egyezményre, hogy az január elsején, a brexitet követő átmeneti időszak végén életbe léphessen, vagy a brexit legrosszabb változatára készüljenek-e fel.

A tét az ír szigeten fennmaradó béke és az ezer milliárd euróra becsült kétoldalú áruforgalom jövője.

A brit miniszterelnöki hivatal szerint továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek az állami támogatások és a brit vizeken történő halászat kérdésében, bár a két legutóbbi tárgyalási forduló „viszonylag pozitív” volt. „Továbbra is azt kérik tőlünk, hogy olyan rendelkezéseket fogadjuk el, amelyek nem tükrözik azt, hogy független ország vagyunk” – közölte a brit kormány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×