INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

szlovákia

idegenforgalom

elbocsátás

koronavírus

A turizmusban dolgozók harmada veszítheti el állását Szlovákiában

A turizmusban dolgozók harmada veszítheti el állását Szlovákiában

A Szlovák Idegenforgalmi Szövetség felszólította a kormányt, tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy az ágazatban dolgozók átvészelhessék a koronavírus-járvány miatt kialakult válságot. Pozsonyban az elmúlt hónapban csupán a szállodák 15 százalékában jegyeztek fel foglalást.

Marek Harbuľák, a Szlovák Idegenforgalmi Szövetség elnöke kijelentette, hogy a szlovákiai idegenforgalom helyzete több mint kritikus, éppen ezért a szervezet felszólítja a kormányt, kezdjen el komolyan foglalkozni a problémákkal, amelyekkel nemcsak a koronavírus-járvány miatti kényszerleálláskor kellett szembenézniük az ágazatban dolgozóknak, hanem a következő hetekben, hónapokban is vár rájuk.

A szövetség elnöke szerint várhatóan hatalmas lesz a visszaesés. A tavalyi évhez képest több mint 50 százalékkal csökkentek a bevételek.

A vendégéjszakák, a foglalások tekintetében is 50 százalékhoz közelít a csökkenés.

38 ezer embert fenyeget az elbocsátás, ami a munkahelyek egyharmadát teszi ki például a szakácsok, pincérek, recepciósok, szobaszervizesek körében.

„A kormány az idegenforgalmi ágazatért tette eddig a legkevesebbet, pedig ezt az ágazatot sújtja leginkább a koronakrízis. Nem abból kell kiindulni, hogy az egyes éttermek nyári teraszain mennyi vendég van, hanem meg kell kérdezni az embereket egész Szlovákia területén, akkor nyilvánvaló lesz, hogy valóban kritikus a helyzet” – fejtette ki Marek Harbuľák.

Példaként említette Pozsonyt, ahol

az elmúlt hónapban a szállodák mindössze 15 százalékában regisztráltak foglalást.

Úgy véli, a nyári szünidő elején talán két-három hétig javulhat a helyzet, de a vakáció után valószínűleg ismét hatalmas visszaesés várható. Elmaradnak az üzleti találkozók, a konferenciák, a kongresszusok.

A szövetség négy pontban foglalta össze a kormányhoz intézett követeléseit, melyekkel átsegíthetnék az ágazatot a válságon, és amelyek elfogadására a lehető legrövidebb időn belül sort kellene keríteni. Ezek a következők:

  • hosszabbítsák meg a vállalkozóknak nyújtott állami segélyt az év végéig
  • csökkentsék az adóterheket, konkrétan a hozzáadottérték-adót az idegenforgalom minden ágazatában
  • az állam térítse meg a rekreációs utalványokat
  • indítson kompenzációs programokat az idegenforgalmi ágazatban

Az idegenforgalmi szövetség elnöke továbbá kiemelte, jelenleg a legfontosabb cél a munkahelyek megtartása. Hozzátette, egyre több alkalmazott és munkáltató kéri a szervezet segítségét, ezért fordultak a kormányhoz.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

38 ezer idegenforgalmi dolgozót fenyeget az elbocsátás Szlovákiáan
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018