eur:
395.44
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Zuzana Caputová szlovák államfő (k) és a miniszterelnökké kinevezett Igor Matovic, a szlovák parlamenti választáson győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke (b8) az új kabinet tagjainak társaságában a pozsonyi elnöki palota udvarán 2020. március 21-én. A március 20-án megalakult, 150 fős új pozsonyi parlamentben, ahol az alkotmányos törvények elfogadásához háromötödös többségre van szükség, Igor Matovic négypárti kormánykoalíciójának 95 mandátuma lesz.
Nyitókép: MTI/EPA/Szlovák elnöki hivatal

Törvénnyel lassítaná a kisebbségek asszimilációját a szlovák kormány

A szlovák kormány törvényt tervez elfogadni a kisebbségek jogállásáról, amelynek célja, hogy lassítsák a nemzetiségek asszimilációját. Emellett javítanák a romák szociális, gazdasági és állampolgári helyzetét a társadalomban. A Matovič-kabinet azt kilátásba helyezte, hogy a kisebbségi kormánybiztos hivatala, valamint az emberi jogokért, nemzeti kisebbségekért és a nemek közötti egyenlőségért felelős tanács helyét a közeljövőben egy új intézmény, a Nemzeti Kisebbségek Hivatala venné át.

Igor Matovič szlovák miniszterelnök vasárnap mutatta be kormánya programnyilatkozatát, amely a kabinet természetes küldetésének tartja a nemzetiségek támogatását. A kormányprogram egészen pontosan így fogalmaz: „Nem teszünk olyan lépéseket, amelyek eltörölnék vagy korlátoznák a kisebbségek már érvényben levő jogait,

a nemzetiségek tagjai továbbra is hatékony védelemben részesülnek majd,

az állami szuverenitás és a Szlovák Köztársaság területi egységének tiszteletben tartása mellett.”

A négypárti kormánykoalíció azt ígéri, lehetőséget nyújtanak a nemzetiségek kultúrájának, szokásainak, nyelvének, hagyományainak megőrzéséhez, emellett megjegyezték: nem fogadnak el olyan intézkedéseket, amelyek

a kisebbségek asszimilációjának támogatására irányulnának.

A kormány kilátásba helyezte, hogy a kisebbségi kormánybiztos hivatala, valamint az emberi jogokért, nemzeti kisebbségekért és a nemek közötti egyenlőségért felelős tanács helyét a közeljövőben egy új intézmény, a Nemzeti Kisebbségek Hivatala venné át. Elképzelhető, hogy a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvény alkalmazási területét kiterjesztik a magasabb szintű területi egységekre is.

Matovičék azt ígérik, hogy javítják a romák szociális, gazdasági és állampolgári helyzetét a társadalomban. Csökkentenék a szegénységet, főként a szegregált területeken, Szlovákia kevésbé fejlett régióiban. Hozzájárulnának a lakhatási körülmények javításához, az ivóvízhez és az alapvető egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréshez. Továbbá hangsúlyt fektetnének a romák kulturális identitásának erősítésére és a roma nyelv megőrzésére.

Emellett növelnék a foglalkoztatottságot, különösen a roma fiatalok körében. Az egyes községekben és régiókban

szociális vállalatok létrehozását tervezik.

A kormány megszüntetné azt a gyakorlatot, hogy a roma gyerekeket indokolatlanul speciális iskolába küldik. A kormány felvetette annak lehetőségét is, hogy a szociális juttatást nem készpénzben fizetnék ki, hanem heti rendszerességgel bankszámlára utalnák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×