eur:
392.94
usd:
367.96
bux:
66110.56
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ismét lehetővé válik a kettős állampolgárság Szlovákiában

Korszerű és minőségi egészségügyi ellátás, attraktív vállalkozói környezet kialakítása, törvény előtti egyenlőség, a korrupció visszaszorítása – ezek a vasárnap elfogadott szlovák kormányprogram sarokkövei. A tervek szerint az új kormány, amely az utolsó pillanatig kivárt a programjával, rendezi a kettős állampolgárság kérdését is.

Igor Matovič kormánya elfogadta a kormányprogramot. A szlovák kormánykoalíció tagjai, az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí képviselői vasárnap hajnalig egyeztettek a dokumentum tartalmáról. A programnyilatkozat ismertetése előtt a miniszterelnök hangsúlyozta, a koronavírus-járvány kiváltotta váratlan élethelyzet ellenére a választások előtt tett ígéretek betartása nem várathat magára.

A kormányprogram kétszer részletesebb, mint a korábbiak. Összesen 121 oldalnyi dokumentumról van szó. Bevezető oldalát Igor Matovič olvasta fel. „Kormányzásunk alatt mindig kötelességünk igazat mondani és tisztességesen eljárni. A nyilvános pénzügyekhez és az állami vagyonhoz jó gazdákként fogunk hozzáállni, és semmiféle korrupciót nem fogunk tolerálni. Biztosítjuk az egyenlőséget a törvény előtt és úgy fogunk eljárni, hogy jelentősen növeljük az emberek államba vetett bizalmát” – áll a dokumentum bevezető szövegében.

A programnyilatkozat alapvető prioritásként kezeli a minőségi egészségügyi ellátást, valamint az oktatásügyet. A kormány célja, az attraktív vállalkozói környezet kialakítása olyan módon, hogy az alkalmazottaknak jó munkájuk és igazságos keresetük legyen. A kormány fokozott figyelmet szentel majd a szegényekre, a gyengékre és azokra, akik egészségügyi problémákkal küzdenek.

A kabinet biztosítani akarja Szlovákia élelmiszer önellátását, a gazdák támogatására pedig igazságos támogatási rendszer bevezetését tervezi. Az informatizáció terén az intelligens, innovatív és transzparens tervek megvalósítását fogja támogatni a kormány. A programnyilatkozatban az is olvasható, hogy az európai uniós támogatásokat az eddigieknél hatékonyabban akarják felhasználni, csökkenteni akarják a régiók közti különbséget, és növelni a környezetvédelemre fektetett hangsúlyt.

Boris Kollár házelnök elmondta, a programba pártja, a Sme rodina javaslatára került be, hogy a nyugdíjasok, a súlyosan egészségkárosodottak és a gyermekek hat éves korig ingyen juthatnak majd a felírt gyógyszerekhez. Veronika Remišová, a Za ľudí párt képviseletében úgy fogalmazott, a kormányprogram mellett mind a négy koalíciós partner emelt fővel állhat ki.

A kormányprogramban leszögezik, hogy megbízható és felelősségteljes partnerként fognak működni az európai és a nemzetközi kapcsolatok terén. Igor Matovič kormányfő elmondta, hogy lehetővé teszik a hosszú ideje valamely külföldi ország területén élő szlovák állampolgároknak az állampolgárság felvételét a szlovák állampolgárság elvesztése nélkül.

A kormányprogramot bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, hogy

a programnyilatkozat a kisebbségekről sem feledkezett meg.

A dokumentumban leszögezik, nem fogják korlátozni az eddig megszerzett kisebbségi jogokat, olyan körülményeket szeretnének teremteni, hogy a nemzetiségek megőrizhessék a nyelvüket és kultúrájukat. A kabinet ugyancsak elkötelezi magát, hogy nem tesz olyan lépéseket, amelyek a kisebbségek asszimilációját céloznák, vagy ezt támogatnák. Richard Sulík kormányfőhelyettes elmondta, hogy a koalíciós tanács a jövő héten tárgyal az új kisebbségi kormánybiztosról, akinek a feladata lesz a kormányprogramban megfogalmazottak megvalósítása.

A kabinet hétfőn terjeszti a parlament elé a kormányprogramot.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×