eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Márai Sándor Emlékkiállításnak helyet adó Márai-emlékház Kassán 2019. január 22-én. A kiállítást a Csemadok kassai városi választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezte.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Márai-emlékkiállítás nyílt Kassán

Állandó Márai-emlékkiállítás nyílt a magyar kultúra napja alkalmából Kassán. A Mészáros utca 35. alatti lakóház emeleti szobáiban berendezett tárlat az író életműből vett idézeteken keresztül mutatja be Márai Sándor életét és munkásságát, kronológiai és tematikus elrendezésben.

A kassai születésű Márai Sándor a 20. század egyik legjelentősebb és legnagyobb tiszteletnek örvendő magyar és európai írója ebben a Mészáros utcai házban töltötte gyermekkora nagy részét, ahol a magyar kultúra napja alkalmából emlékkiállítást nyitottak. Márai 1900-ban született Kassán, eredeti neve Grosschmid Sándor Károly Henrik volt. A Csemadok Kassai Városi Választmánya magyarországi támogatással 2017-ben vásárolta meg a Grosschmid-család egykori lakásának nagyobb részét.

A kiállítás és az azt megelőző felújítás szlovák-magyar együttműködés eredményeként valósult meg

a magyarországi Bethlen Gábor Alap és a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alap együttes támogatásával. Az ünnepélyes megnyitón Magyarország képviseletében Potápi Árpád János nemzetstratégiáért felelős államtitkár és Rigó Konrád, Szlovákia kulturális minisztériumának államtitkára mondott beszédet. „A magyar kormány közel 170 millió forint támogatást adott az elmúlt időszakban” – tájékoztatott az államtitkár.

Kassa, 2019. január 22.
A Márai Sándor Emlékkiállítás a kassai Márai-emlékházban 2019. január 22-én. A kiállítást a Csemadok kassai városi választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezte.
MTI/Vajda János
A kiállítást a Csemadok kassai városi választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezte. MTI/Vajda János

Az új intézmény fenntartását a szlovák kormány vállalta el. "Nagyon örülök, hogy az államközi közreműködésnek köszönhetően jött létre ez a kiállítás, és kimondottan örülök annak, hogy a Szlovák Nemzeti Múzeum fogja ezt a továbbiakban működtetni. Ez azt jelzi, hogy milyen komolyan gondoljuk ennek az emlékháznak a fenntartását" – fogalmazott Rigó Konrád.

A kiállításra visszakerültek a Grosschmid-család eredeti bútorai és festményei, megtekinthető továbbá több tucatnyi dokumentum és több kötetnyi könyv.

A tárlat Márai Sándor életműből vett idézetek segítségével mutatja be az író életét és munkásságát, kronológiai és tematikus elrendezésben. Szó esik Márai feleségéről, Matzner Ilonáról, Loláról is.

Az állandó kiállításon hangfelvételek is meghallgathatók, melyeken Radványi Géza filmrendező, Márai Sándor öccse mesél Kassáról, a házukról és az iskoláról. A látogatók részleteket láthatnak néhány filmjéből is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×