INFORÁDIÓ 
2019. július 24. szerda
Kincső, Kinga

brexit

utazás

jogosítvány

London, 2018. július 10. A Brexit-folyamat leállítását követelő tüntetők uniós zászlókat lengetnek a parlament épülete előtt Londonban 2018. július 10-én. (MTI/EPA/Rick Findler)

Bajban lehetnek brit utazók és autósok a brexit után

Nem engedhetik be az Európai Unió területére a brit utazók egy részét, ha alku nélküli brexit következik be, azaz Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. A brit jogosítványok sem lehetnek érvényesek az összes országban – figyelmeztetett a Brüsszellel tárgyaló londoni kormány.

Lehet, hogy a britek az Európai Unióból való kilépésre szavaztak, de ha nyaralásról vagy síelésről van szó, akkor nagy részük Európát választja.

A brit kormány most figyelmeztetett, hogy sok polgár otthon ragadhat – legalábbis egy időre - , ha kudarccal végződnek a brexit-tárgyalások.

Az uniós tagállamok ugyanis megtagadhatják a belépést az olyan britektől, akiknek hat hónapon belül lejár az útlevelük. A The Sun című bulvárlap szerint ez a tiltás a szigetország kétmillió lakosát érintheti.

„Ha az útlevél nem felel meg a feltételeknek, akkor megtagadhatják a beléptetést bármely schengeni övezeti államba”

– közölték illetékesek.

A brit kormány figyelmeztetése szerint nehezebb lesz azoknak is, akik autóval mennek külföldre vagy ott akarnak kocsit bérelni: a brit jogosítvány ugyanis egymagában már nem lehet érvényes és ha valaki a kilépés után egy uniós országban telepedik le, akkor ott nem biztos, hogy helyi jogosítványra cserélheti a britet.

Előfordulhat, hogy a szigetlakóknak – köztük a hosszabb ideje ott élő magyaroknak is – egy vagy két nemzetközi jogosítványt is ki kell váltaniuk, attól függően, hogy melyik országba tartanak. Ezeket jövő februártól lehet majd beszerezni a brit postákon, körülbelül 2000 Forintnak megfelelő fontért.

Ugyanakkor azok,

akiknek uniós jogosítványuk van, továbbra is extra papírok nélkül vezethetnek Nagy-Britanniában.

A figyelmeztetéseket a brit kormány rendkívüli ülése után adták ki, ahol azt nézték át, mire lehet számítani, ha London nem tud megállapodni Brüsszellel.

A figyelmeztetések között szerepel a roamingdíjak kérdése is – a brit mobilok gazdáira nem vonatkozhatnak a kilépés után a más Uniós polgároknak otthoni tarifát biztosító EU-s barangolási díjak. A brit kormány azt mondta: olyan törvénykezést készít elő, amely limitálja majd a külföldi utazás során felhasznált adatok díját.

Az adatforgalom kérdésében felmerült, hogy bár a személyes adatokat továbbra is szabadon lehet majd a brit és európai adatbázisok között küldözgetni, Brüsszelnek véleményt kell majd mondani arról, hogy a brit adatvédelmi előírások megfelelnek-e az európai szabványoknak.

Nyitókép: MTI/EPA/Rick Findler

Kapcsolódó hang

Bajban lehetnek brit utazók és autósok a brexit után
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018