eur:
393.15
usd:
367.29
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Prága, 2018. június 6.Andrej Babis cseh miniszterelnök, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnöke sajtótájékoztatót tart a prágai várban 2018. június 6-án, miután másodszor is kormányalakítási megbízatást kapott Milos Zeman államfőtől. Babis első, kisebbségi kormánya januárban megbukott, mert nem kapta meg a parlament bizalmát. A miniszterelnök és kormánya azóta ügyvezetőként irányította az ország ügyeit. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MARTIN DIVISEK

Babiš reméli, hogy a menekültkvóták ötlete már a múlté

Andrej Babiš bízik benne, hogy a menekülteket kötelező kvóták szerint elosztó rendszer ötlete már feledésbe merült. A cseh miniszterelnök mindezt azután mondta, hogy Angela Merkel német kancellár kijelentette minden erejével dolgozik egy új uniós menekültügyi rendszer felépítésén.

„A migrációs problémát az Európai Unión kívül kell megoldani, a Frontex határ- és partvédelmi ügynökséget pedig nagyobb jogkörökkel kell felruházni” – fejtette ki hétfő este kiadott nyilatkozatában a cseh miniszterelnök. Andrej Babiš úgy látja, a Frontex működését kell megreformálni, mert szerinte az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségnek nem csak az a feladata, hogy fuldokló menekülteket húzzanak ki a tengerből. „A migrációt így nem lehet megállítani. A Frontexnek és az Európai Uniónak Európán kívül kell közbelépnie” – olvasható a nyilatkozatban, amelyet a cseh kormányfő az Európai Bizottság keddi ülésével kapcsolatban adott ki Prágában.

Babiš eltökélt az Európai Unió külső határainak védelme és az embercsempészek elleni küzdelem mellett. Mindezt Csehország jövőbeni migrációs politikájának szempontjából is alapvetőnek nevezte. Úgy véli, a határok védelmében a legnagyobb felelősség az egyes tagállamoké kell hogy legyen, a Frontexre mint külső támogató erőre tekint.

A cseh kormányfő határozott véleménye, hogy a migrációs problémát nem a tengeri vizeken kell megoldani. „Harcolnunk kell az embercsempész csoportok és a szervezett bűnözés ellen, hogy egyáltalán ne alakulhasson ki a gazdasági migráció. Ugyanakkor segítséget kell nyújtanunk azoknak az embereknek, akik valóban az életüket féltve menekülnek el hazájukból az ottani konfliktus miatt. Számukra meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy Európán kívül kérjenek menedéket” – fogalmazott Babiš.

Csehország eddig nem fogadott be migránsokat, és határozottan elutasítja a migránsok kvóták szerinti elosztását. Babiš véleménye szerint a kvótaügy már halott. Angela Merkelnek a menekültügyi rendszer megújításáról a napokban tett nyilatkozatával kapcsolatban elmondta, úgy érzi, a német kancellár diplomáciai nyomásra határozott úgy, hogy változtatni kell az európai menekültrendszeren. „Ebben nagy szerepe volt Csehországnak, ill. a V4-eknek, valamint Ausztriának, ezen kívül Olaszországnak és Szlovéniának is, ahol a nemrégiben lezajlott választások után olyan erők kerültek hatalomra, melyek szintén elégedetlenek az unió eddigi migránspolitikájával” – tette hozzá Andrej Babiš.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×