INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

andrej babis

menekültkvóta

frontex

Prága, 2018. június 6.Andrej Babis cseh miniszterelnök, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnöke sajtótájékoztatót tart a prágai várban 2018. június 6-án, miután másodszor is kormányalakítási megbízatást kapott Milos Zeman államfőtől. Babis első, kisebbségi kormánya januárban megbukott, mert nem kapta meg a parlament bizalmát. A miniszterelnök és kormánya azóta ügyvezetőként irányította az ország ügyeit. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Babiš reméli, hogy a menekültkvóták ötlete már a múlté

Andrej Babiš bízik benne, hogy a menekülteket kötelező kvóták szerint elosztó rendszer ötlete már feledésbe merült. A cseh miniszterelnök mindezt azután mondta, hogy Angela Merkel német kancellár kijelentette minden erejével dolgozik egy új uniós menekültügyi rendszer felépítésén.

„A migrációs problémát az Európai Unión kívül kell megoldani, a Frontex határ- és partvédelmi ügynökséget pedig nagyobb jogkörökkel kell felruházni” – fejtette ki hétfő este kiadott nyilatkozatában a cseh miniszterelnök. Andrej Babiš úgy látja, a Frontex működését kell megreformálni, mert szerinte az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségnek nem csak az a feladata, hogy fuldokló menekülteket húzzanak ki a tengerből. „A migrációt így nem lehet megállítani. A Frontexnek és az Európai Uniónak Európán kívül kell közbelépnie” – olvasható a nyilatkozatban, amelyet a cseh kormányfő az Európai Bizottság keddi ülésével kapcsolatban adott ki Prágában.

Babiš eltökélt az Európai Unió külső határainak védelme és az embercsempészek elleni küzdelem mellett. Mindezt Csehország jövőbeni migrációs politikájának szempontjából is alapvetőnek nevezte. Úgy véli, a határok védelmében a legnagyobb felelősség az egyes tagállamoké kell hogy legyen, a Frontexre mint külső támogató erőre tekint.

A cseh kormányfő határozott véleménye, hogy a migrációs problémát nem a tengeri vizeken kell megoldani. „Harcolnunk kell az embercsempész csoportok és a szervezett bűnözés ellen, hogy egyáltalán ne alakulhasson ki a gazdasági migráció. Ugyanakkor segítséget kell nyújtanunk azoknak az embereknek, akik valóban az életüket féltve menekülnek el hazájukból az ottani konfliktus miatt. Számukra meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy Európán kívül kérjenek menedéket” – fogalmazott Babiš.

Csehország eddig nem fogadott be migránsokat, és határozottan elutasítja a migránsok kvóták szerinti elosztását. Babiš véleménye szerint a kvótaügy már halott. Angela Merkelnek a menekültügyi rendszer megújításáról a napokban tett nyilatkozatával kapcsolatban elmondta, úgy érzi, a német kancellár diplomáciai nyomásra határozott úgy, hogy változtatni kell az európai menekültrendszeren. „Ebben nagy szerepe volt Csehországnak, ill. a V4-eknek, valamint Ausztriának, ezen kívül Olaszországnak és Szlovéniának is, ahol a nemrégiben lezajlott választások után olyan erők kerültek hatalomra, melyek szintén elégedetlenek az unió eddigi migránspolitikájával” – tette hozzá Andrej Babiš.

Nyitókép: MARTIN DIVISEK
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018