eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vajon hogy viselkedik Trump a klímakonferencián?

Vajon hogy viselkedik Trump a klímakonferencián?

Nemzetközi környezetvédelmi értekezlet kezdődik Bonnban. Az ENSZ védnöksége mellett rendezett konferencián ezúttal a csendes-óceáni szigetország, Fidzsi, elnököl és a világszervezet tagállamait, valamint kormányoktól független szervezeteit, közel 25 ezer küldött képviseli. A tíznapos tanácskozáson ajánlásokat fogalmaznak a globális felmelegedés féken tartására. Az ajánlásokat a jövő év végére, a lengyelországi Katowicében tervezett következő klímakonferencián kötelező érvényűvé akarják tenni.

Vajon hogy viselkedik Trump a klímakonferencián?

A volt nyugat-német fővárosban hétfőn kezdődő nemzetközi környezetvédelmi értekezletet szombaton több mint 20 ezer résztvevővel, békés tüntetés előzte meg, amelyen főleg a széndioxid-kibocsátás drasztikus megakadályozását, és ezzel kapcsolatban a németországi kőszénbányák mielőbbi bezárását követelték. Földünk légterének felmelegedésében ugyanis a szén-dioxid kulcs-szerepet játszik és ezen a téren az iparilag legfejlettebb országokat komoly felelősség terheli.

Ennek tudatában 2015 decemberében, Párizsban aláírtak egy klímamegállapodást, amely kimondta, hogy intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy a globális felmelegedés semmiképpen se lépje túl a két fokot. A Párizsban az egyes országok által vállalt intézkedések azonban javításokat igényelnek és Bonnban ezeket akarják kidolgozni az elkövetkező 10 nap során a tengerszint emelkedése és a mind gyakoribb természeti csapások által veszélyeztetett csendes-óceáni ország, a Fidzsi-szigetek elnökletével. Óriási érdeklődés várja az Egyesült Államok magatartását, miután Donald Trump elnök a közelmúltban bejelentette, hogy Washington nem tekinti többé kötelező érvényűnek a párizsi klímaszerződést.

Napirendre kerül az Európai Unió múlt hónapban Luxemburgban tartott értekezletén elfogadott intézkedés-csomag is, amely meghatározza valamennyi uniós tagállam számára széndioxid-kibocsátásának csökkentését, hogy legalább 40 százalékkal az 1990-ben mért szint alá szoríthassák vissza a légtérbe jutó melegházi gázok mennyiségét.

Luxemburgban a német környezetvédelmi miniszter ígéretet tett, hogy 2030-ig 38 százalékkal csökkentik a melegházi hatást kiváltó gázok atmoszférába jutását és fokozatosan bezárják a kőszénbányákat, az így felmerülő energia-hiányt pedig újra-hasznosítható forrásokból igyekeznek pótolni. A szénbányászat megszüntetése erősen vitatott téma az alakulóban lévő berlini négypárti koalíció résztvevői között is.

Míg a zöldek környezetvédelmi érvekre hivatkozva drasztikus lépéseket sürgetnek, a szabaddemokraták – gazdasági meggondolások alapján – a lépcsőzetes megoldás hívei, így a most következő héten nemcsak Bonnban, az ENSZ értekezleten, hanem Berlinben, a Jamaica-koalíciót célzó erőfeszítéseken is gyakran esik majd szó a feketeszénről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×