eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Lehet, hogy karácsonyig sem lesz kormánya Németországnak

Lehet, hogy karácsonyig sem lesz kormánya Németországnak

A múlt hónapban megválasztott német törvényhozás kedden tartja első alakuló ülését.

Eredetileg a legidősebb képviselő nyitotta volna meg az ülést, mivel azonban ő az Alternatíva Németországnak elnevezésű jobboldali párt tagja, ezért már az előző törvényhozási időszakban eldöntötték, hogy ez a feladat a korábbi pénzügyminiszterre fog hárulni, azon az alapon, hogy Wolfgang Schäuble a legrégebb óta, kereken 45 esztendeje tagja a parlamentnek. 

Az immár 709 taggal rendelkező német törvényhozás első aktusaként a képviselők megválasztják a parlament elnökét, valamint helyetteseit. Annyi máris biztosra vehető, hogy a volt pénzügyminiszter lesz az új német képviselőház elnöke. A szövetségi törvényhozásba először bekerült Alternatíva Németországnak nevű jobboldali párt Albrecht Glasert jelölte az egyik alelnöki tisztségre, azonban a többi frakció határozottan ellenzi, hogy az AfD egy tagja ennyire tekintélyes feladatot töltsön be.

Tudósítók szerint a parlamenti alelnök megválasztása aligha lesz zökkenőmentes, és ha Glasert leszavazzák, ezt az Alternatíva Németországnak vezetői valószínűleg úgy állítják majd be, hogy az AfD máris az áldozat szerepébe kényszerült.

A képviselőház alakuló ülését követően folytatódik a négypárti, úgynevezett Jamaica-koalíció megalakításáról kezdett tárgyalás, miután a két kereszténypárt, a szabaddemokraták valamint a zöldek vezetői múlt pénteken, első alkalommal immár együtt vitatták meg elképzeléseiket az új kormány összetételéről és céljairól.

Noha az alkotmány csupán egyetlen kancellár-helyettesről tesz említést, a zöldek azt szeretnék, hogy a jövőben két helyettese legyen a kereszténypárti Angela Merkelnek és ezt a tisztséget egy zöldpárti valamint egy szabaddemokrata politikus töltené be.

A koalíciós tárgyaláson központi téma lesz a tervezett kormány költségvetése. A kereszténypártok vezetői hangoztatták, hogy a távozó pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble kiegyensúlyozta az államháztartást, következésképpen a jövőben is kereszténypárti politikusnak kell irányítani a pénzügyminisztériumot. Noha a szabaddemokraták elnöke, Patrick Lindner is az államadósság növelése ellen foglalt állást, elvetette, hogy a jövőben is a kereszténypártok hatáskörébe tartozzék a pénzügy, így már ebben a kérdésben is tartós alkudozás várható, következésképpen távolról sem biztos, hogy karácsonyra új kormány veszi át az államügyek irányítását Berlinben

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×