eur:
393.94
usd:
369.81
bux:
65610.72
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Lezárult az évtizedes huzavona

Lezárult az évtizedes huzavona

Ünnepelnek a szaúdi nők – a sivatagi királyság a világban utolsóként végre engedélyezi, hogy nők is vezethessenek autót. Aktivisták szerint ugyanakkor a szaúdiak el akarják terelni a figyelmet arról, hogy jemeni beavatkozásuk miatt háborús bűncselekményekkel kapcsolatos vádak merültek fel velük szemben.

Királyi rendelet vetett véget az évtizedek óta tartó huzavonának arról, hogy a volán mögé ülhetnek-e Szaúd-Arábiában a nők. Szalman király kedd este rendelte el, hogy

immár nők is kaphassanak jogosítványt

– igaz, az első kártyákra júniusig kell várni.

A döntés nyomán a nőknek nem kell "gyámjuktól" engedélyt kérni arra, hogy jogosítványhoz jussanak és nem kell a gyámnak velük együtt az autóba ülni. A hírt a királyság nagykövete jelentette be az ENSZ közgyűlése előtt. Amikor azonban megkérdezték, hogy tovább bővítik-e a szaúdi nők jogait - akiket például még mindig súlyos korlátozások terhelnek az egészségügyben –, nem válaszolt. A szaúdi reformok részeként ugyanakkor első ízben a nők is bemehetnek majd a stadionokba.

A királyságban már évek óta követelték női aktivisták az önálló autóvezetéshez való jogot – néhányan a tilalommal szembeszállva autóba ültek, és le is filmezték magukat. A hatóságok ezek után lesújtottak, és börtönbe zárták őket.

Szeptemberben megtiltották egy szaúdi imám tevékenységét, aki azt prédikálta a hívőknek, hogy a nőket nem szabad engedni vezetni, mert "az agyuk a férfiagy negyedére zsugorodik, amikor vásárolni mennek". A szaúdi gyámsági törvények szerint a férjek és apák engedélye szükséges ahhoz, hogy a nők elhagyhassák otthonukat, és a szabályozás eddig az autóvezetésre is vonatkozott.

Kommentátorok viszonyt megjegyzik, hogy

az új szaúdi király liberálisabb gazdasági gyakorlatot szeretne meghonosítani,

és ebbe beletartozik a nők nagyobb fokú bevonása a munkaerőpiacba. Az, hogy ezentúl maguk járhatnak dolgozni autóval, ezt segíti elő. Rosszul jár viszont az a több ezer - főleg külföldi - sofőr, akit a szaúdi családok azért vettek fel, hogy a nőket fuvarozzák, ők most fokozatosan elveszíthetik a munkájukat.

A londoni közgazdasági egyetem egyik szaúdi származású oktatója közben felvetette: a rezsim azért döntött épp most a tilalom feloldásáról, mert jó színben akar feltűnni a világ szeme előtt, és el akarja terelni a figyelmet egy kellemetlen kérdésről: a súlyos áldozatokkal járó szaúdi beavatkozásról Jemenben, amelynek kapcsán háborús bűnvádak merültek fel, és vizsgálat is indul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×