eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Újabb megmentő segítene az Air Berlinen

Újabb megmentő segítene az Air Berlinen

A csődbe jutott Air Berlin, a második legnagyobb német légitársaság átvételére szeptember közepéig lehet ajánlatot tenni, és döntés egy héttel későbbre várható. Miután az Európai Bizottság a hét elején jóváhagyta az Air Berlinnek nyújtott 150 millió eurós kormányzati hitelt, egy további érdeklődő is jelentkezett, mégpedig a teljes légitársaság átvételére.

A Zeitfracht nevű berlini logisztikai cég, amely elsősorban légi áruszállításra szakosodott, szintén beállt az Air Berlin megszerzéséért versengők sorába. A Zeitfracht igazgatója, Wolfram Simon hangsúlyozta, hogy ellenzi a második legnagyobb német légitársaság feldarabolását, ezért egyben szeretné megszerezni az Air Berlint, de feltételül szabta, hogy az utasgépeket teherszállításra lehessen átalakítani.

Az immár 70 éve nyereséggel működő és 800 alkalmazottat foglalkoztató vállalat élén álló Wolfram Simon úgy vélte, hogy a légi úton történő teherszállítás terén komoly esélyek kínálkoznak a cég további fejlesztésére.

A Zeitfracht mellett a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa, a nyaralási célpontokra szakosodott német Condor, valamint a brit fapados légiforgalmi vállalat, az EasyJet jelentette be, hogy fontolóra vette az Air Berlin megvásárlását. Korábban az ír Ryanair is érdeklődést mutatott az Air Berlin iránt, de miután igazgatója, Michael O'Leary a Lufthansa javára történő részrehajlással vádolta a német kormányt, letett a tervről.

Az Air Berlin augusztus közepén jelentett csődöt, mert fő részvényese, az Egyesült Arab Emirátusok állami légitársasága, az Etihad Airways úgy döntött, beszünteti anyagi támogatását. Az Air Berlin tavalyi vesztesége megközelítette a 800 millió eurót. A berlini kormány 150 millió eurós áthidaló kölcsönt bocsátott a cég rendelkezésére, hogy átmenetileg fenn tudják tartani az utasszállítást, de a gazdasági miniszter kizárta, hogy az állam átvállalná a fizetésképtelenné vált légitársaság adósságát.

Időközben az Air Berlin leállította valamennyi tengeren túli járatát. Hamarosan megszünteti a Budapest és Berlin közti járatát is, és alighanem ez ösztönözte a WizzAirt, hogy már december 18-án megindítsa napi járatait a magyar és a német főváros között.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×