eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Merkel: az új londoni vezetésnek egyértelmű és világos helyzetet kell teremtenie

A németországi látogatáson tartózkodó ír miniszterelnök a kancellárral megvitatta Nagy-Britannia kiválását az Európai Unióból. Angela Merkel és Enda Kenny a berlini tanácskozást követő sajtóértekezleten egybehangzóan úgy vélte, hogy az új londoni kormánynak mielőbb tisztáznia kell, miként képzeli a kilépés folyamatát, egyben pedig azt is közölnie kell, hogy erről pontosan mikor kezdi meg az érdemi tárgyalásokat. Az InfoRádió Aréna című műsorának szerda esti vendége Magyarics Tamás egyetemi docens, külpolitikai szakértő.

Angela Merkel kijelentette, hogy a ma megalakuló brit kormány feladata az uniós tagság megszüntetését célzó eljárás beindítása az Európai Unió alapszerződésének 50.cikkelye alapján. A kancellár az ír kormányfővel folytatott eszmecseréjét lezáró sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy az új londoni vezetésnek egyértelmű és világos helyzetet kell teremtenie.

Korábban már Angela Merkel utalt arra, hogy britek a kiválást követően csak úgy férhetnek az unió belső piacához, ha nem korlátozzák a Nagy-Britanniában dolgozó uniós polgárok számát.

A tegnapi sajtóértekezleten a kancellár nem titkolta, hogy számára elsődleges cél a német gazdasági érdekek szem előtt tartása, mert – úgymond – a két ország közi kereskedelem kulcsfontosságú a német ipar számára, kiváltképpen a német autógyártás szempontjából, ugyanis évente a sziget országban eddig legalább 800 ezer német gépkocsit adtak el.

Az ír miniszterelnök Berlinben hangoztatta, hogy az ír köztársaság helyzetét nem érinti Nagy-Britannia kiválása az unióból, de mivel a két országot különleges kapcsolat füzi egymáshoz, a kilépési tárgyalások során ezt Brüsszelben mindenképpen figyelembe kell venni. Enda Kenny szerint mindenképpen fenn kell tartani a határ nyitottságát a brit fennhatóság alatt álló Észak-Írország, és az Ír Köztársaság között.

Angela Merkellel egyetértve az ír kormányfővel síkra szállt amellett, hogy az új brit kormány mielőbb kezdje meg a tárgyalásokat London kilépéséről az Európai Unióból, de úgy vélte, hogy időt kell hagyni a ma hivatalba lépő Theresa Maynek az újonnan előállt helyzet felmérésére, valamint arra, hogy kialakítsa az EU és London viszonyának újrarendezésével kapcsolatos politikáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×