eur:
394.51
usd:
370.6
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Élesen bírálta az amerikai nagykövetet Miloš Zeman

Élesen bírálta az Egyesült Államok prágai nagykövetét a cseh köztársasági elnök. Miloš Zeman rámutatott: Andrew Schapiro azért kapott diplomáciai posztot, mert az elnökválasztási kampány során Barack Obamát támogatta. A cseh elnök nekiment Soros Györgynek is.

Zeman azzal vádolja a magyar származású amerikai milliárdost, hogy tevékenységével beavatkozik egyes államok belügyeibe.

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök szerint Andrew Schapiro amerikai nagykövet Csehországot érintő korrupciós bírálatai hamisak és álszentek, mivel ő maga is annak köszönhetően lett prágai nagykövet, hogy támogatta Barack Obama választási kampányát.

Az államfő a Parlamentní Listy cseh internetes hírportálnak nyilatkozva elmondta, a kampányban való aktív támogatást még nem nevezné korrupciónak, de a tisztséget, mint a pártfogásért kapott jutalmat már igen.

Alexandr Vondra, Csehország egykori washingtoni nagykövete részben igazat adott Zemannak. „Tény, hogy az Egyesült Államokban bevett gyakorlat, hogy politikai alapon nevezik ki a nagyköveteket. Ez azt jelenti, hogy az elnök támogatásáért kapják a posztokat. Persze, ez nem minden esetben van így, de Prága esetében rendszerint igen“ – fogalmazott Vondra.

Miloš Zeman már többször keveredett vitába Andrew Schapiróval. Korábban kijelentette, hogy hivatalának ajtaja zárva van az amerikai diplomata előtt.

Zeman felháborodását egyébként sokan megkérdőjelezik. Ugyanis nem sokkal azután, hogy beköltözött a Hradzsinba, és elfoglalta hivatalát, Csehország pozsonyi nagykövetének nevezte ki azt a Livia Klausovát, aki aktív pártfogója volt elnökválasztási kampánya során. Klausová Zeman elődjének, Václav Klausnak a felesége, és korábban semmilyen diplomáciai tapasztalattal nem rendelkezett.

Nemcsak Andrew Schapiro volt azonban az egyetlen, akinek nekiment a cseh elnök. Soros György magyar származású amerikai milliárdost azzal vádolta meg, hogy tevékenységével beavatkozik egyes államok belügyeibe. „Nézzék meg, hogy mi lett Ukrajnával a Majdan után, és ilyen Majdanok voltak előkészítve, illetve szerveződnek most számos országban, talán a Cseh Köztársaság esetében is“ – fogalmazta meg bírálatát Miloš Zeman.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum látszólag a mai nap is kitarthat, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és a határidős indexek állása alapján Európában is pozitív nyitás jöhet. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×