eur:
389.43
usd:
361.95
bux:
68601.74
2024. május 7. kedd Gizella

Robert Fico kormányának tesztje lesz az EU-elnökség

Szlovákia első alkalommal tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Ebben a pozícióban azonban nem a saját érdekeinek előtérbe állítása lesz a feladata, hanem egy olyan tárgyalónak és közvetítőnek a feladatait kell magára vállalnia, aki lehetőleg mindenütt megegyezésre törekszik, és azoknak is igyekszik a kedvében járni, akiket valamiben leszavaztak.

Szlovákia alig pár órával azelőtt, hogy Hollandiától átvette a soros elnökséget, a kormányülésen elfogadta azokat a prioritásokat, amelyeket az elkövetkező hat hónapban igyekszik előbbre állítani. Ezek közé az unió gazdasági megerősítése, a modern, egységes piac megteremtése, a fenntartható menekült- és bevándorlás-politika, valamint Európa globális szerepvállalása tartozik. Politikai elemzők szerint jól megválasztott célkitűzésekről van szó, de ezeknél is fontosabb lehet Nagy-Britanniának az Európai Unióból való távozása után kialakuló helyzet válságmenedzselése, és az Európai Unió új arculatának megteremtése.

Tokár Géza politológus szerint a Brexit átírta az eredeti forgatókönyvet, s ez egyfajta tesztje lesz annak, hogy Robert Fico kormánya mennyire lesz képes megbirkózni a kialakult helyzettel, ami korántsem könnyű. „E pillanatban a katasztrófamentés vált Szlovákia feladatává, miközben rá van szorulva arra, hogy az uniós tagországok miként fogják menedzselni ezt a folyamatot” – mondta Tokár.

Az uniós elnökséget ellátó ország, vagyis jelenleg Szlovákia biztosítja a tagországok kormányainak küldötteit tömörítő döntéshozó szerv, a Tanács képviseletét. Az elnöklő ország szorosan együttműködik az Európai Bizottsággal, az Európai Parlamenttel, a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökével, valamint az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjével is.

Feladat tehát van bőven, s az egyeztetések már csütörtökön megkezdődtek, amikor Pozsonyba érkezett az Európai Bizottság elnöke és az uniós biztosok csapata. Elsőként Andrej Kiska államfő fogadta őket, aki kiemelte, hogy a felmérések szerint a lakosság többsége az uniós tagság híve. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök Robert Fico kormányfővel is találkozott, s már az első egyeztetésen is túl vannak a felek. A szlovák miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió által képviselt értékeket az eddigieknél is közelebb kell hozni az emberekhez. „Mindenkinek el kell magyarázni, hogy az Európai Unió egy csodálatos projekt, és mi is nagy örömmel irányítanánk figyelmünket erre a projektre” – fogalmazott Robert Fico.

A szlovák kormány részéről pár héttel ezelőtt olyan ígéret hangzott el, miszerint a belpolitikai történések nem lesznek hatással az uniós elnökségre. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ellenzék az elmúlt héten már második alkalommal próbálta meg leváltani az adócsalási botrányba keveredett Robert Kaliňák belügyminisztert, és a jövő hét folyamán Robert Fico ellen is bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentben. Emellett a pedagógusok is elégedetlenek a kormány munkájával. A tanárok tiltakozó akciókkal készülnek az elnökség hónapjaiban; nem teljesített ígéreteikre akarják figyelmeztetni a politikusokat.

A várható tiltakozások ellenére a szlovák fővárosba a soros uniós elnökség idején több mint nyolcvan külföldi küldöttség érkezik. Decemberig összesen 200 rendezvény lesz Pozsonyban, ahol az Európai Unió politikai elitjét is vendégül látják. Ivan Korčok kormánybiztos szerint Szlovákia készen áll több ezer külföldi fogadására. „23 magas szintű rendezvény lesz itt miniszterek részvételével, összesen 200 rendezvényre mintegy 20 ezer küldöttet várunk” – tájékoztatott Korčok.

A vendégek fogadására a főváros utak felújításával, utcák, terek takarításával és virágok kihelyezésével készült. A féléves elnökség központja a pozsonyi vár és az elnöki palota mellett a felújított Redut épülete lesz. „A Redut épületében tartjuk majd a legmagasabb szintű rendezvényeket, 19 miniszteri találkozót és a szeptember 16-i csúcstalálkozót is” – árulta el Miroslav Lajčák külügyminiszter, aki szerint az informális csúcstalálkozót azért tartják majd Pozsonyban, mert bár Európának párbeszédre van szüksége a jövőjét illetően, erről informálisan tanácskozni nagyon nehéz a brüsszeli rendes üléseken.

A magas rangú politikusok jelenléte miatt már most több rendőr járőrözik a városban. A rendőrség nem árulta el, pontosan mennyivel emelték a rendőrök számát, de szükség esetén a védelembe bekapcsolódik a katonaság és a környező titkosszolgálatok is. Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitány szerint ha emelkedne a terrorveszély Európában, illetve Szlovákiában, a tervezett óvintézkedéseken változtatni kellene. A rendezvények zavartalan lebonyolítása több mint 70 millió euróba kerül. Ivan Korčok kormánybiztos szerint ez nem csak kiadást jelent az országnak, hanem befektetést is, hiszen Pozsonynak, illetve Szlovákiának ez egy nagyon jó lehetőség a bemutatkozásra. „Ebben a hat hónapban az országnak nemcsak a logisztikai és a szervezési feladatokat kell ellátnia, hanem ki kell használnia ezt a lehetőséget is” – mondta a kormánybiztos.

Bizalmatlansági indítvány

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be pénteken Robert Fico szlovák miniszterelnökkel szemben a pozsonyi parlament két ellenzék pártjának, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) és a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségeknek (OLaNO) a frakciója.

Az indítványt a 150 fős törvényhozás 34 ellenzéki képviselője írta alá.

A beterjesztők szerint Ficónak azért kell távoznia, mert nem volt hajlandó meneszteni belügyminiszterét, Robert Kalinákot.

Kalinák leváltása okán az ellenzék ugyanezen csoportja egy hónapon belül másodszor hívott össze rendkívüli parlamenti ülést, amely csütörtökön kezdődött el. A miniszter menesztését egy állítólagos adócsalási ügyben játszott szerepvállalása miatt sürgetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×