eur:
395.66
usd:
371.98
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Támadnak a medvék a Magas-Tátrában

Rendkívüli állapotot hirdettek a medvék miatt a Magas-Tátrában. A barnamedvék téli álmukból felébredve gyakran jelennek meg városi területeken. A lakosságot főként az iskolák vagy a városközpont felé irányuló mozgásuk nyugtalanítja. A medvék gyakori látogatásának oka a populáció elszaporodása, valamint a lakossági szemét tárolására szolgáló hulladékgyűjtők táplálékkínálata.

Magas-Tátra városa már nemcsak a névadó hegységről, hanem a medvéiről is híres. Bár ennek kevésbé örülnek a helyiek, a barnamedvék ugyanis egyre nagyobb számban és egyre több alkalommal portyáznak a város olyan területein, ahol emberek is járnak. A napokban már a vasúti pályaudvaron, a peronon sétálgatva is lefotóztak egy barnamedvét a magas-tátrai lakosok, akik attól tartanak, előbb-utóbb emberre is támadhatnak a vadállatok.

 A városi rendőrségre az elmúlt hét utolsó két napján nyolc bejelentés is érkezett olyan lakosoktól, akiknek lakókörnyezetében sétált egy vagy több medve. Az egyik rendőrségi felvételen jól látszik, amint egy családi házas övezetben az ott lakók által megijesztett medve felmászott egy magas fenyőfára, s onnan csak két óra múlva jött le, és sétált vissza az erdőbe. „Megjelenésük aránya 100 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest” – vázolta a helyzet súlyosságát a városi rendőrség kapitánya. Miroslav Kolodzej elmondta, hogy a lakosoknak sípokat osztogattak, amivel figyelmeztethetik egymást a veszélyre, és elriaszthatják a medvéket, emellett szórólapokon is tájékoztatják az embereket, mire ügyeljenek, ha medvét látnak.

 A település önkormányzata úgy döntött, a medvék lakott területeken való gyakori megjelenései miatt rendkívüli állapotot hirdetnek. A polgármester szerint fontos lenne a barnamedve-szaporulat korlátozása. „Ha nem találunk más alkalmas megoldást, akkor kilövéssel kell csökkenteni a számukat. A hatáskörünk erre viszont nem terjed ki, ez a környezetvédelmi minisztérium feladata, ahová évente elküldjük az ehhez szükséges dokumentumokat” – magyarázta Ján Mokoš hozzátéve, hogy a helyzetet egyelőre a medvék támadásainak ellenálló szemétgyűjtő telephelyek kiépítésével próbálják megoldani.

 A medvék megjelenése az idegenforgalomban dolgozókat is nyugtalanítja. Alig egy hónap múlva beindulnak az iskolai osztálykirándulások, amikor diákok százai érkezhetnek a Magas-Tátrába. A település ezért figyelmezteti a lakosságot és a látogatókat is, hogy tartsák szem előtt a város válságstábjának a világhálón is megjelentetett utasításait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×