eur:
389.7
usd:
362.04
bux:
68474.07
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Eljárás indult egy német hírportál ellen

Németországban a politikai élet nyári csendjét felverte egy hírportál ellen indult hatósági akció zaja. Noha a legfelsőbb államügyész által elrendelt vizsgálatot a napokban felfüggesztették, egyre többen teszik fel a kérdést, hogyan történhetett, hogy az államügyész egy demokratikus országban szinten példa nélküli intézkedést vett fontolóra egy hírportállal szemben.

Hazaárulás, vagy államtitok kiszolgáltatása esetén a törvény értelmében a legfelsőbb államügyész indít vizsgálatot. Az állambiztonsági hivatal úgy vélte, hogy a tavasz óta működő netzpolitik.org nevű hírportál államtitkokat közölt és ezért feljelentéssel fordult a legfelsőbb államügyészhez, aki - mint a napokban kiderült, még május közepén eljárás megindítását határozta el.

A hírportálon közzétett jelentések azonban aligha voltak teljes mértékben összeegyeztethetőek a hazaárulás törvénybe foglalt meghatározásával, mert az államügyész hivatali elöljárója, az igazságügy miniszter is múlt pénteken szintén kétkedésének adott kifejezést és elhamarkodottnak vélte a vizsgálat elrendelését, egyben pedig utalt arra, hogy saját hatáskörében elemzi a történteket, de hangsúlyozta, hogy nem ad utasítást az eljárás megszüntetésére. Az államügyész ennek ellenére még aznap közölte, hogy az igazságügy minisztérium idevágó jelentésének közzétételéig felfüggeszti a vizsgálatot.

Időközben kiderült, hogy a hatóságok már jó ideje megfigyelés alatt tartják a netzpolitik.org nevű hírportál két szerkesztőjét, államtitkok nyilvánosságra hozatala miatt. Az intézkedést az ellenzéki pártok felháborítónak tartják és követelték az államügyész leváltását. Egyebeket között azzal vádolják, hogy szemet hunyt az amerikai hírszerzőszolgálat németországi titkos adatgyűjtése felett, de azonnal intézkedett, amikor egy hírportállal szemben titkos értesülések továbbadásának gyanúja merült fel.

Ma az államügyész nyilatkozatban védelmezte álláspontját, rámutatva arra, hogy az előzetes szakértői vélemény alapján a netzpolitik.org április 15-én államtitkot közölt és ezzel megszegte az idevonatkozó törvényt, mert a véleménynyilvánítási szabadságot a törvények csak addig szentesítik, ameddig nem ütköznek államérdeket védelmező tilalomba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ralizik az OTP!

Ralizik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában iránykeresésre számíthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×