eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Porosenko leszámol az oligarchákkal?

Az ukrán elnök menesztette regionális kormányzói posztjáról az ország egyik leggazdagabb emberét. Ihor Kolomojszkij néhány napja saját alakulatait vezényelte ki, hogy szállják meg két energiacég székházát.

Hivatalosan maga mondott le, de valójában Petro Porosenko ukrán elnök mozdította el a Kelet-Ukrajnával határos Dnyipropetrovszk régió nagy hatalmú kormányzóját, Ihor Kolomojszkijt.

Az ex-kormányzó nem politikai, hanem gazdasági hatalmáról ismert. Egyike azoknak az oligarcháknak, akik milliárdos vagyont felhalmozva befolyásolják az ukrán politikát.

Amikor tavaly kirobbant az Európai Unióhoz és a Nyugathoz való közeledést követelő Majdan-mozgalom, sok tüntető úgy érezte: végre leszámolhatnak a oligarchák korrupt rendszerével.

Kolomojszkijt azonban éppen a majdani fordulat - Viktor Janukovics korábbi elnök elüldözése - után nevezték ki kormányzóvá. Az üzletember ezután Privát nevű konglomerátuma segítségével nagy befolyásra tett szert a bankszektorban, az olaj, gáz, acél, élelmiszer, légi szállítási és média ágazatban, valamint a mezőgazdaságban.

Az ukrán kormány a múlt héten olyan törvényt fogadtatott el a parlamentben, amelynek nyomán visszaszorította Kolomojszkij befolyását két nagy energiacégben.

A törvény szerint a részvénytársaságoknál immár elég, ha a részvényesek fele plusz egy részvény tulajdonosa jelenik meg a taggyűléseken, szemben a korábbi 60 százalékkal.

Kolomojszkij eddig blokkolni tudta a közgyűléseket, a vezetés leváltását és az osztalék kifizetését, annak ellenére, hogy mindkét cégben kisebbségi tulajdonos.

A törvényre válaszul az üzletember fegyvereseket küldött az UkratanszNaft és az Ukrnafta cégek kijevi székházaiba, aminek nyomán Porosenko azt mondta: felszámolja a "magánhadseregeket".

Utóbbi cég vezetőjét - akit az oligarcha emberének tartanak - elmozdították és helyére a nemzetbiztonsági szolgálat egyik illetékesét ültették. Kolomojszkij ezek után "kisajátításról" beszélt és trágár megjegyzésekkel illetett az utcán egy riportert, de később elismerte, hogy "első számú köztisztviselő létére hibázott".

Kolomojszkij az ország egységének híve és eddig a kormánnyal együttműködve segítette a kelet-ukrajnai, Moszkva-barát lázadók elleni harcot. Az oligarcha pénzelt több, a fronton harcoló önkéntes dandárt, amelyek irányítását végül a kijevi kormány alá rendelték. Porosenko közölte: Dnyipropetrovszknak továbbra is a védelem bástyájának kell maradnia a kelet-ukrajnai válságban.

A Porosenkoval kirobbant konflikus után egyes ukrán médiumok közölték: az oligarchához tartozó Privátbank blokkolta az államfő számláit. A bank azt mondta, hogy "technikai hiba történt".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×