eur:
389.18
usd:
363.32
bux:
68110.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Moszkva még nem adta fel a Déli Áramlatot?

Csak szavakban állt le a Déli Áramlat gázvezeték építése? Ezt találgatja a Newsru orosz hírportál, amely szerint a projektben résztvevő országokat hivatalosan nem értesítették az orosz hatóságok a befejezésről. Így elképzelhető, hogy még mindig megvalósulhat a projekt az EU úgynevezett Harmadik energiacsomagja figyelembe vételével.

Bár a Gazprom nem szerette a projektet, az orosz hatóságok nem sietnek végrehajtani azt a döntést, amely a Déli Áramlat gázvezeték építésének feladásáról szól. Erről írt a moszkvai Energetikai Minisztérium egyik forrására hivatkozva a Vedomosztyi című orosz gazdasági lap és a Newsru híroldal.

Arról, hogy le kell állítani az építkezést, egyelőre csak a fővállalkozót, az olasz Saipem céget értesítették, amelynek feladata a Fekete-tenger alatt átfutó csővezeték lefektetése lett volna.

A Saipem 2 milliárd eurós szerződésének megfelelően a Fekete-tengerre küldött Castoro Sei hajó így meg sem kezdi a csövek lefektetését.

A Newsru megjegyezi: a Déli Áramlat leállításáról épp aznap beszélt törökországi látogatásán Vlagymir Putyin, amikor az olasz hajó kifutott a tengerre, hogy megkezdje a munkát.

Az orosz elnök azt mondta, hogy nem tudják megépíteni a Déli Áramlatot, mert az EU és Washington nyomásának engedő Bulgária megtiltotta a területén történő építkezést.

Az oroszok így most az ország déli részén előkészített szárazföld infrastruktúrát arra használják fel, hogy Törökországba építsenek vezetéket. Alekszej Miller, a Gazprom vezére szerint Ukrajna szerepe "nullára csökken a gázexportban, Törökország viszont lehetőséget kap, hogy politikai nyomást fejtsen ki szomszédaira."

A projektben résztvevő országok energetikai miniszterei még korábban most hétfőre hívtak össze tanácskozást a projekt jövőjéről. A Newsru megjegyzi, hogy még a résztvevő EU tagállamok között sincs egységes álláspont: Bulgária engedett a nyomásnak, míg Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgymond azt mondta "az Európai Bizottság mindent megtett azért, hogy zátonyra futtassa a tervet". Az oldal szerint a miniszterelnök szerb kollégájával és Putyinnal egy közös telefonbeszélgetés során tárgyalt a projekt jövőjéről.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő közben arról beszélt: nem kapott hivatalos értesítést Moszkvából és ezért úgy gondolja, hogy a projektet még meg lehet valósítani az EU úgynevezett 3. Energiacsomagja alapján. Ez a szabályozás azt írja elő, hogy a gázvezeték tulajdonosa nem lehet annak kizárólagos felhasználója, amit viszont a Gazprom élesen ellenzett.

Az Economist brit gazdasági magazin szerint a pénzhiány miatt akadt el a 40 milliárd dolláros projekt. Az olaj árának meredek zuhanása komoly gondot jelent az orosz költségvetésnek. A Gazprom azért nem szerette a tervet, mert kevésbé üzleti és inkább politikai vállalkozásnak tartotta. Mindeközben Európa tovább csökkenti függőségét az orosz gáztól - Litvánia például most állított üzembe egy cseppfolyósított földgáz-kirakodó terminált. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×