eur:
389.88
usd:
362.99
bux:
68050.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bárhol célpontok lehetnek a brit állampolgárok

A londoni külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki minden külföldre látogató brit állampolgár számára, arra hívva fel a figyelmüket, hogy bárhol megtámadhatják őket iszlám fanatikusok. Brit harci repülőgépek Irakban és Szíriában bombázzák az iszlám állam létrehozásával kísérletező ISIS haderőit, ezért az Iszlám Állam világszerte bosszúra szólította híveit.

Nagy-Britanniát szeptemberben kérte fel segélynyújtásra az iraki kormány, miután a szélsőséges fundamentalista ISIS erők az ország területén is megkezdték kiterjeszteni hatalmukat.

Azóta szinte naponta szállnak fel bevetésre a Brit Királyi Légierő odairányított vadászbombázói. Ennek ellenére a ISIS-csapatok jelentős területfoglalást hajtottak végre Irakban és Szíriában, előrenyomulva egész a török határig.

A külügyminisztérium figyelmeztetése éberségre és óvatosságra inti a külföldön tartózkodó briteket, különösen a fegyveres erők tagjait. A közlemény Magyarországot nem említi, elsősorban olyan országokra vonatkozik, amelyek részt vesznek az ISIS elleni légi-akciókban, vagy ahol jelentős számú a muszlim vallási kisebbség. Hét ország szerepel a listán Franciaországtól Indiáig és Ausztráliáig.

Angliában és Kanadában már előfordult halálos merénylet. Két fanatikus iszlám aktivista fényes nappal, London egy forgalmas utcáján, előbb autóval elgázolt egy civilben lévő fiatal katonát, majd késsel megkezdte a lefejezését. Kanadában, napokkal ezelőtt, szintén gázolás volt az egyik merénylet módszere, egy kábítószerfüggő muszlim férfi pedig a kanadai Háborús Emlékműnél töltetlen puskával díszőrséget álló, huszonnégy éves tartalékos katonát ölte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×