eur:
389.55
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rejtélyes tengeralattjáró a svédek ellensége

Kedden már ötödik napja kutattak idegen tengeralattjáró után a svéd haditengerészet hajói, helikopterei és katonái a stockholmi öbölben, miután illetékesek azt állították: gyanús tevékenységet észleltek. Bár a hatóságok nem neveztek egyetlen idegen hatalmat sem, a gyanú gyorsan Oroszországra terelődött.

Ki hatolt be törvénytelenül a svéd felségvizekre és egyáltalán történt-e ilyen behatolás? Ez foglalkoztatja most Svédországot, ahol a haditengerészet közölte: gyanús mozgásokat észlelt a stockholmi öböl vizében.

A fegyveres erők egy rejtélyes tengeralattjáró után kutatnak, de egyelőre elkerülték, hogy bárkit is megvádoljanak azzal, hogy provokációt hajtott volna végre.

Miközben a svédek szonárral pásztázzák a vizeket, addig Oroszország, a jelenlegi geopolitikai helyzetben a Nyugat ellenlábasa - felvetette, hogy egy holland tengeralattjáró hatolhatott be a svéd felségvizekre.

Az oroszokat azzal vádolják, hogy az elmúlt hónapokban több határsértést is elkövettek erőik a balti térségben.

Svéd katonai illetékesek szerint péntek óta háromszor észlelték a rejtélyes jármű jelenlétét a Stockholmtól 40 kilométerre nyugatra fekvő, szigetek sokasága által tarkított vizeken.

Vasárnap egy fényképet is kiadtak, amin a távolban egy fehér habbal körülvett fekete pont látható.

A kutatóakcióban több, mint 200 katona vesz részt. Jesper Tengroth katonai szóvivő elmondta, hogy az 1980-as évek tengeralattjáró-vadász akcióival szemben most nem használnak mélységi tölteteket és már elhárító fegyvereket.

A svéd média találgatásokba kezdett arról, hogy a feltételezett tengeralattjáró egy anyahajóhoz térhet vissza. Ennek nyomán a svéd felségvizek közelében tartózkodó orosz tankhajóra irányult a figyelem.

A Novoship hajózási vállalat elnöke, Jurij Cvetkov hétfőn azt mondta: "jól esik a hiúságának" a találgatás, de a hajót arra bérelték ki, hogy Oroszországból Amerikába vigyen olajat. Amíg nem kap utasítást a berakodásra, addig a nemzetközi vizeken tartózkodik.

A Svenska Dagbladet című lap szerint a svéd titkosszolgálat egy orosz mini-tengeralattjáróról származó vészjelzéseket fogott. A spekuláció szerint a járművel valami baj történhetett a svéd vizeken és esetleg megsérülhetett.

Az orosz védelmi minisztérium erre azt állította, hogy a kutatás egy holland tengeralattjáró miatt indulhatott meg. Ez a jármű a múlt héten közös gyakorlaton vett részt a svéd haditengerészettel. "Ne költsék az adófizetők pénzét, inkább kérdezzék meg Hollandiát" - javasolta egy orosz illetékes. A holland haditengerészet szerint ugyanakkor a tengeralattjáró már múlt péntek óta Észtországban tartózkodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×