eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az oligarchák egyben tartanák Ukrajnát

Az új ukrán kormány pártjára álltak az oligarchák. Legalábbis három befolyásos üzletember politikai szerepet vállalt az új kormányzatban és az ország leggazdagabb embere is az új kijevi vezetést támogatja. Kommentátorok szerint a kijevi hatóságok arra játszanak, hogy a nagyhatalmú üzletemberek segíthetnek egyben tartani az országot.

Szergej Taruta, az Ukrajna oroszajkú iparvidékéről, a Donbasszból származó milliárdos elvállalta, hogy a régió kormányzója lesz.

Taruta azzal vádolja Vlagyimir Putyint, hogy provokátorokat küldött az utcákra, hogy a rendbontások nyomán meglegyen az indok az orosz erők bevonulására.

Az iparmágnás korábban évtizedeken át a kapcsolatot jelentette az orosz és az ukrán gazdaság között. Övé Európa egyik legnagyobb acélműve, a Donbassz Ipari Unió, amelyben egy sor orosz részvényes is érdekelt.

Taruta mellett két másik befolyásos üzletember kapott kormányzói posztot: Igor Kolomojszkij Dnyipropetrovszk vezetését kapta meg, míg Gennagyij Kernes a harkovi városi önkormányzat élére állhat. Az 1,2 milliós Harkov Ukrajna második legnagyobb városa.

Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt a következő szavakkal kommentálta: "Oligarchákat és milliárdosokat neveznek ki a régiók élére. Természetes, hogy a nép nem fogadja ezt el."

Ukrajnában az oligarchák orosz kortársaikkal párhuzamosan tüntek fel és mesés vagyonra tettek szert, miután megkaparintották a bányászatot és a nehézipart.

Taruta most elbocsájtotta az oroszbarátnak tartott Donyecki rendőrfőnököt és segítséget kért a kijevi hatóságoktól az önjelölt donyecki "népi kormányzó" Pavel Gubarjev letartóztatásához.. Ez meg is történt.

A kijevi hatóságok arra játszanak, hogy a nagyhatalmú üzletemberek segíthetnek egyben tartani az országot - jegyezte meg a Telegraph című lap.

"Az oligarchák úgy döntöttek, hogy sértené üzleti érdekeiket ha kettészakadna az ország. Sok embert tudnak mozgósítani, hogy mellettük tüntessenek" - mondta Szergej Stukarin, donyecki politológus.

Rinat Ahmetov a leggazdagabb ukrán oligarcha, a Sahtar Donyeck futballklub tulajdonosa is Janukovics elmozdított elnök helyett az új ukrán vezetés felé fordult és jelezte: 300 ezer dolgozóját is bevetheti az orosz nyomás ellensúlyozására. "Elfogadhatatlan az országon kívüli erő alkalmazása és a törvénytelen fellépés" - mondta Ahmetov.

Taruta világossá tette, hogy nem fogadja el a tervezett krími referndum eredményét. "Független és békés Ukrajnát akarunk" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×