eur:
389.32
usd:
361.74
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Meghalt az 5000 méteres síkfutás lovagja

Londonban, 82 éves korában, vasárnap elhunyt Sir Christopher Chataway az 5000 méteres síkfutás hajdani világcsúcstartója, konzervatív párti politikus, aki az 1956-os menekültek segítéséért a magyar köztársasági elnöktől magas kitüntetésben részesült.

Christopher Chataway oxfordi egyetemistaként kezdett atletizálni. 1952-ben, a helsinki olimpián 5000 méteren került a döntőbe, az utolsó körben még nem sokkal a csehszlovák csodafutó, Emil Zatopek mögött volt a bolyban, amikor rálépett a pálya betonszegélyére és elvágódott. Azonnal felpattant, a többiek nyomába eredt, de csak ötödikként ért a célba. 1954-ben, az Európa Bajnokságon második lett a szovjet Kuc mögött, de amikor nem sokkal később London-Moszkva összecsapást rendeztek, úgy vágott vissza, hogy világcsúcsot futott.

Az angoloknál az atlétikai futóversenyek legnagyobb érdeklődéssel kísért száma évtizedeken át az egymérföldes táv volt: ki tudja a bűvös négy percen belül lefutni? Roger Bannistert felvezetők segítették ehhez a rekordhoz, közöttük volt Christopher Chataway. Hamarosan ő is futott egymérföldet négy percen belül, de ezen a londoni versenyen csak második lett, méghozzá a magyar Tábori László mögött.

Christopher Chataway Oxfordban politológia szakos volt, politikai pályára készült. Ehhez a tévékommentátori közismertségen át vezetett az útja, megválasztották konzervatívpárti képviselőnek, államtitkári rangig emelkedett. 1956-ban tízezer magyar menekültet fogadott be Anglia, Christopher Chataway sokat tett a beilleszkedésükért és 1959-ben két társával megszervezték a Menekültek Évét. A forradalom ötvenedik évfordulóján, 2006-ban, Sólyom László ezért a Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta a vasárnap elhunyt brit politikusnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×