eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Vasárnapra várható az új német kormány névsora

Németországban ezekben a napokban dől el, hogy a szeptemberi választáson legtöbb szavazatot kapott pártok között kialkudott koalíció terve megvalósul-e és az elkövetkező négy esztendőben is Angela Merkel lesz-e a kancellár. A Szociáldemokrata Párt vezetősége ugyanis kikéri minden egyes tag véleményét és ha a többség jónak látja, hogy a párt a konzervatív táborral együtt vezesse az államügyeket, akkor lép érvénybe a nagykoalíció. A jelek pozitív irányba mutatnak.

A közel fél millió szociáldemokrata párttagnak csütörtök estig kell visszaküldenie azt a kérdőívet, amelyen véleményt nyilváníthatott a Kereszténydemokrata és Keresztény-szociális Unió, valamint a Szociáldemokrata Párt vezetői között született kormányalakítási megállapodásról.

Eddig már több mint 300 ezren juttatták vissza válaszukat a berlini pártközpontba. Megfigyelők ezt a nagykoalíciót illető, kedvező jelnek tartják, annak ellenére, hogy a párt ifjúsági tagozata élesen bírálta a megállapodást. Alighanem ezzel függ össze, hogy a szociáldemokrata vezetők a hónap eleje óta 32 regionális konferencián emeltek szót a támogatás érdekében.

A párt élén álló Sigmar Gabriel bizakodóan nyilatkozott, kijelentve, az eddigi jelek arra utalnak, hogy a szociáldemokraták nagy többsége helyesli a koalíciós tárgyalásokon elért eredményeket. A tagság véleményének kikérése több mint másfél millió euróba került a pártnak. A visszaküldött válaszokat tartalmazó urnákat péntekről szombatra virradó éjszaka fogják - közjegyzői felügyelet mellett - felnyitni.

Óránként átlag 40 ezer szavazócédulát tudnak majd kiértékelni és így azt remélik, hogy Sigmar Gabriel pártelnök szombaton délután 6 órakor nyilvánosságra hozhatja a tagság döntését. Pozitív kimenetel esetén a koalíciós partnerek vasárnap délelőtt közzéteszik az új német kormány listáját.

A képviselőház december 17-én szavaz a kancellár személyéről. Ez azonban gyakorlatilag már csak formaság, mert a kereszténypárti és szociáldemokrata képviselők elsöprő többséget alkotnak a törvényhozásban - így a jelek szerint az elkövetkező négy évben is Angela Merkel áll majd a berlini kormány élén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×