eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Harangszóra érkeztek a tüntetők a Függetlenség térre

Az ukrán rendőrség reggel összecsapott a tüntetőkkel a kijevi városházánál és hajnalban rajtaütött a szabad ég alatt tiltakozókon. Janukovics elnök nem sokkal ezelőtt arra utalt, hogy kerüli majd az erőszakot, a televízióban pedig arról beszélt, hogy helyre kell állítani a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal.

Az ukrán rendőrség szerda reggel összecsapott az EU-párti tüntetőkkel a kijevi városháza előtt - az épületet a tiltakozók főhadiszállásként használják a több mint 10 napja indult tüntetések során.

Korábban pedig az Euromajdan néven is emlegetett kijevi Függetlenség terén megkezdték a tiltakozók barikádjainak felszámolását. Először csak a színpad felé szorították a havas és fagyos időben is a téren maradt tömeget és nem próbálták meg felszámolni sátortáborukat. Később azonban összecsaptak a tiltakozók biztonsági őreivel.

"A rendőrség hajnali kettőkor sorakozott fel a kijevi Függetlenség téren. Olyan műszaki eszközöket hoztak magukkal, amelyek alkalmasak lettek volna arra, hogy a teret feltakarítsák. Õk arra hivatkoztak, hogy köztisztasági célból próbálják rendbe rakni a teret" - mondta Lukács Csaba a Magyar Nemzet helyszínen tartózkodó munkatársa az InfoRádiónak.

Reggel már botokkal ütötték a tüntetőket, akik a városháza épületéből tűzoltó tömlőkből jéghideg vízzel próbálták meg visszatartani a rendőröket.

"Amikor a rendőrség felsorakozott, megkongatták a Szent Mihály székesegyház harangjait. Ennek hatására a város minden részéről özönlöttek a tüntetők a helyszínre, így a rendőrség meghátrált. Sokáig csak farkasszemet nézett egymással a két tábor, majd a rendőrség visszakozott így a tömeg visszafoglalta a tér azon részét, amelyet a rendfenntartók "megnyertek" ebben az akcióban" - folytatta Lukács Csaba.

A Magyar Nemzet munkatársa szerint az látszik, hogy az erőszakot és a konkrét konfliktust mindkét fél igyekszik minimálisra csökkenteni. Ugyan volt pár tüntető, akik petárdákat dobáltak a rendfenntartók közé, de őket rövid időn belül elvezette a demonstrálók biztonsági szolgálata.

Előzőleg kedd este Janukovics ukrán elnök a televízióban értésre adta, hogy hajthatatlan - továbbra is az Oroszországhoz való közeledést tartja fontosabbnak az Európai Unióval korábban tervezett szabadkereskedelmi egyezménynél. "Nem beszélhetünk a jövőről az Oroszországgal való kereskedelmi kapcsolatok feltámasztása nélkül" - mondta, majd arról is beszélt, hogy emellett elkötelezte magát hazája európai integrációja mellett.

A tiltakozók - akik között egyaránt megtalálhatók a liberálisok és a szélsőjobb nacionalisták - azt mondják, hogy csak egy irányt választhat.
A helyzet súlyosságára utal, hogy Kijevbe utazott az amerikai külügyi államtitkár. Catherine Ashton, az EU külügyi főmegbízottja pedig szerdára találkozót beszélt meg Janukoviccsal.

Az Egyesült Államok és az EU is értésre adta, hogy egyre kevésbé tudja partnerként elfogadni Janukovics elnököt.

"Az Egyesült Államok felháborodással fogadja, hogy az ukrán hatóságok rohamrendőrökkel, buldózerekkel és botokkal fogadták a békés tüntetőket, ahelyett, hogy tiszteletben tartották volna az emberi méltóságot és a demokráciát"- mondta John Kerry amerikai külügyminiszter.

Catherine Ashton, az EU külügyi főmegbízottja pedig arról beszélt, hogy nem az éjszaka leple alatt kellett volna "párbeszédet kezdeni a társadalommal".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×