eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Azért jöttem, hogy elpusztítsam a szélsőségességet"

Ünnepeltek Iránban a hétvégén a mérsékelt konzervatív Haszan Rohani hívei. A politikus meglepetésre már az első fordulóban megnyerte az elnökválasztásokat. A választók ezzel határozott üzenetet küldtek az eddig hatalmon lévő keményvonalas konzervatívoknak. De vajon várható-e változás Irán politikájában?

Haszan Rohani - az iráni atomprogrammal foglakozó egykori nemzetközi tárgyaló világos üzenettel kampányolt. "Azért jöttem, hogy elpusztítsam a szélsőségességet".

Azt ígérte, hogy mérsékli a feszültséget Irán és a Nyugat viszonyában, eléri a nemzetközi szankciók feloldását, nagyobb szabadságot ad a sajtónak és hogy az állam kevésbé fog beavatkozni polgárai magánéletébe.

Úgy tűnik, a korábban a vallási-konzervatív elitet támogató irániaknak is elegük lett a nemzetközi kereskedelmi szankciók miatti gazdasági nehézségekből és sokan a mérsékelt jelölt oldalára álltak át.

A választás előtt a bírálók azt mondták: Rohani indulását csak azért engedélyezik, hogy úgy tűnjön, valódi demokrácia uralkodik Iránban. Most a keményvonalasok között Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb vallási vezetője is megdöbbenten szemlélhette a hétvége eseményeit.

Kérdés: milyen változást hozhat az új elnök. Az ország atomprogramjának és külpolitikájának irányítása ugyanis nem az ő, hanem Hamenei ajatollah hatáskörébe tartozik.

Az atomprogram miatt magát fenyegetve érző Izrael értésre is adta: a választási eredmény ellenére nem szabad enyhíteni a Teheránra kifejtett nyomást, hogy hagyjon fel az urándúsítással.

Rohani kampánya 72 óra alatt pörgött fel úgy, hogy behozhatatlan előnyre tett szert, és már szombaton világossá vált, hogy ő lesz a következő iráni elnök - anélkül, hogy második fordulót kellene tartani.

A kormányellenes érzelmű polgárok jelentős része azt fontolgatta, hogy bojkottálja az elnökválasztásokat, mert korruptnak tartja a rendszert. Mégis meggondolták magukat, mert a részvételi arány elérte a 80 százalékot.

Ezek után Rohani megválasztását az éjszakába nyúlóan ünnepelték az utcákon. Elemzők szerint az új iráni elnök kormányzása elején a centrum felé mozdul el, azaz, nem feltétlenül áll majd ki a reformerek összes követelése mellett. Nagy kérdés, csökkenteni próbálja-e majd az iráni befolyást a szíriai polgárháborúban - egy korábbi hír szerint ugyanis az Iszlám Köztársaság négyezer katonát akart Szíriába küldeni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×