eur:
390.6
usd:
364.29
bux:
68367.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nem lesz többé halálos ítélet a rák?

Kezelhető betegség és nem halálos ítélet lesz a rák öt éven belül - állítják brit tudósok, akik szerint a tumorok DNS-térképével pontosan tudni fogják, hogy milyen gyógyszereket kell adni a betegnek.

A közeljövőben minden rákos beteg daganatairól készül majd DNS-térkép. Ennek köszönhetően még az olyan halálos betegeket is további éveken át életben tudják majd tartani, akiknek jelenleg csak néhány hónapot adnak - mondják a londoni Rákkutató Intézet szakértői.

"Célunk, hogy kigyógyítsuk a rákból az embereket, de akiknél már előrehaladt a betegség, azoknál arról lesz szó, hogy jobban tudjuk kezelni azt, és így sok éven át életben maradhatnak" - idézte az intézet vezérigazgatóját, Alan Ashworth professzort a Telegraph.

A professzor elmondta, hogy a tudósok egyre gyorsabban térképezik fel azt, hogy hogyan idézik elő a rák különböző formáit genetikai kiváltó okok.

A daganatok genetikai elemzése már most sem ismeretlen, például az előrehaladott mellrák esetében a HER2 nevű gén jelenlétét vizsgálják a nőknél. Ez a gén az esetek egyötödénél a mellrák kiváltója. Ezeket a betegeket egy Herceptin nevű gyógyszerrel kezelik, ami azonban másoknál nem lenne hatásos.

Hasonló módon egy specifikus gyógyszert kapnak az előrehaladott melanomától szenvedők, akiknek átlagban négy hónappal tudják meghosszabbítani az életét.

A Telegraph megemlített egy mellrákos nőt, aki már tíz éve szed Herceptint. Ahsworth professzor szerint ez egyelőre a kivételek közé tartozik, de reméli, hogy ez lesz a norma.

A szakember elmondta, hogy intézete egy olyan projektbe kezd, amelyekkel megalkotja a rákot okozó gének térképét. A genetikai profil létrehozása segíthet abban, hogy olcsóbban és gyorsabban hozzanak létre hatásos gyógyszereket.

A tumorok azonban néha ellenállóvá válnak. A szakemberek szerint ezért rendszeresen figyelni kell DNS-összetételüket és ehhez egy olyan módszert fejlesztenek ki, amivel nem műtéti módon, hanem a vérből tudnak mintát venni.

Ashworth professzor elismerte, hogy a "testre szabott" gyógyszerekkel való kísérletezés még gyerekcipőben jár, de azt mondta: "ez nem fekete mágia", és bizakodó a jövőt illetően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×