INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Kitört a harmadik gázháború

Infostart / InfoRádió
"Harmadik gázháborúnak" is nevezik, hogy az orosz Gazprom energiacég hétmilliárd dolláros számlát nyújtott be Ukrajnának. A cég szerint az ukránok megszegték a fennálló szerződést, mert kevesebb gázt importáltak, mint amire ígéretet tettek. Az ukránok a múlt héten jelezték, hogy a palagáz-kitermelés felfuttatásával éveken belül le akarják állítani az orosz gázimportot.

Hétmillárd dollár kártérítést követel a Gazprom azért a földgázért, amit a szomszédos Ukrajna az érvényes szállítási szerződést felrúgva nem importált tőle.

A 12 milliárd dolláros adósságterhektől nyögő ukrán Naftogaz közölte, hogy nem fizet, és Kijev nemzetközi döntőbíráskodást kér az ügyben. Ukrán illetékesek szerint jó esélyük van arra, hogy nekik adjanak igazat. A cég megerősítette, hogy "megkapta a számlát azért a gázért, amelyet nem is importált".

Az ukrán statisztikák szerint az ország tavaly január és november között 30 milliárd köbméter földgázt importált, körülbelül 40 százalékát annak, mint amiről a Gazprommal megállapodott.

A szerződés szerint Ukrajna évente 52 milliárd köbméterre tart igényt, és ebből minimum 33 milliárd köbméternyi gázt meg is kell vásárolnia, máskülönben az orosz szállítónak joga van büntetést kiszabni. A tavalyi import pedig nem haladta meg a rögzített minimális mennyiséget.

Viktor Janukovics ukrán elnök többször is bírálta a börtönbe küldött korábbi miniszterelnök, Julija Timosenko által aláírt szerződést, amely csak 2019-ben jár le.

Megjegyezte, hogy a gáz árképzésekor az olaszországi kőolajtermék-árat vették figyelembe, amely Európában a legmagasabbak közt van. Kijevi illetékesek emellett sérelmezik, hogy a Gazprom egy sor nyugati vásárlójával kedvezményes árakról állapodott meg, és most utólag visszafizeti azoknak a túlszámlázott összeget. Ezek között van a német E.ON, az olasz ENI, a portugál PGNiG és a török Botas. Rajtuk kívül még egy sor cég kért visszamenőleges árengedményt az orosz gázra.

A súlyosan eladósodott ukrán Naftogaz cég viszont nem kap árkedvezményt. A Gazprom ezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy az ukránok adjanak hozzáférést gázvezeték-rendszerükhöz, vagy pedig hozzanak létre vámuniót velük, de Kijev ezt elutasítja.

Ukrajna ezért drasztikusan csökkenteni kezdte az Oroszországból importált gáz mennyiségét, olyan mértékben, amivel az oroszok szerint megszegte a szerződést.

A kieső mennyiséget egyrészt azzal próbálja pótolni, hogy a német RWE cégtől hoz be földgázt, másrész abban reménykedik, hogy a Shell energiacéggel aláírt szerződés segít abban, hogy felfuttassa saját palagáz kitermelését. A Davosi Világgazdasági Fórumon Eduard Stavickij ukrán energetikai miniszter már azt mondta: néhány éven belül Ukrajna egyáltalán nem lesz rászorulva az orosz földgázra.


A címlapról ajánljuk