eur:
389.34
usd:
363.71
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szükségállapottal kényszerítenék munkára az orvosokat

Továbbra sincs megegyezés a szlovákiai kórházi orvosok és a kormány között. Az államfő szükségállapot kihirdetését tervezi, ha nem sikerül megoldani a helyzetet.

Ivan Gasparovic államfő a legutóbbi sikertelen megbeszélés után ultimátumot adott a kormánynak és az orvosok szakszervezetének is: ha a felmondással fenyegető orvosok ügyében nem születik megegyezés szombatig, javasolni fogja a kormánynak, hogy hirdessen ki szükségállapotot.

Egyre kevesebb idő marad a megegyezésre, hiszen hét nap múlva lejár az orvosok felmondásának határideje, és a kórházakban nem lesz, ki gyógyítsa a betegeket. Az államfő a tömeges távozást akarja megakadályozni a szükségállapot kihirdetésével.

Ez azt jelenti, hogy december elseje után az orvosoknak kötelezően dolgozniuk kell, akkor is, ha már letelt a felmondási idejük, és lényegében már nem alkalmazottai az adott kórháznak. Ha nem dolgoznak, akkor a törvény értelmében büntetőjogi eljárás indul ellenük - ráadásul ugyanazért a munkáért csak a mostani bérük 70 százalékát kapnák.

Vagyis sokkal rosszabbul járnának, mintha elfogadnák Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter ajánlatát, aki havi 300 eurós béremelést javasolt. Az orvosok ennél többet akarnak, átlagosan több mint 800 eurós béremelésről beszélnek.

A kórházak viszont továbbra is a válsághelyzetre készülnek. Mivel a kórházigazgatók nem tudják, lesz-e megegyezés, vagy kihirdetik-e a szükségállapotot, elkészítették a válságtervet, amely szerint csak az életmentő műtéteket végeznék el, de vannak kórházak, ahol még erre sem lesznek képesek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×