eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Titkolják Kim Dzsong Il látogatásának célját

Ismét orosz területre érkezett Kim Dzsong Il páncélvonata, és ezzel kezdetét vette észak-koreai vezető újabb oroszországi látogatása. Elemzők szerint a nyugaton páriának tekintett Észak-Korea az energiaellátásról akar szerződéseket kötni szomszédjával.

Bár Szibériában népviseletbe öltözött orosz lányok fogadták a hagyományos köszöntéssel, azaz kenyérrel és sóval a kazanyi vasútállomáson Kim Dzsong Ilt, túlzás lenne azt állítani, hogy baráti lenne a két szomszédos ország viszonya. Moszkvát is elborzasztják Phenjan fenyegetőzései és fegyveres provokációi, ennek ellenére a diktátornak tartott Kim hivatalos állami látogatást kezdhetett Oroszországban a hétvégén. 2001-ben szintén páncélvonattal utazott egészen Moszkváig egy 24 napos látogatás keretében.

Hétfőn az észak-koreai vezető az amúri kormányzóságban található 139 méter magas Bureja-gátat és vízierőművet látogatta meg, majd továbbindult - Észak-Korea azonban nem volt hajlandó közölni, hová tartott a páncélvonat. A déliek orosz hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írták, hogy Szkovorgyinó város volt a következő úti cél, majd a buddhista Burjátia fővárosa, Ulan Ude, ahol már Dmitrij Medvegyev orosz elnök várja a vendéget.

Szkovorgyino azért érdekes, mert itt indul az az 1000 kilométeres gázvezeték, amely összeköti Kelet-Szibériát Kínával. A megállónak így köze lehet a koreai félsziget energiaellátásával kapcsolos tárgyalásokhoz - jegyezte meg a dél-koreai Yonhap hírügynökség.

A déliek szerint Medvegyevvel Kim egy olyan gázvezeték építéséről tárgyalhat, amely elláthatja az egymással hivatalosan még mindig háborúban álló két Koreát. Az oroszok számára különösen Dél-Korea ellátása lenne nagy üzlet, de földrajzi helyzetük miatt az északiak erős pozícióban vannak, hiszen ők dönthetnek arról, áthaladhat-e területükön a vezeték. Elemzők szerint évi 100 millió dollárhoz juthatnának, az előrelépéshez azonban arra is szükség lenne, hogy elmozduljon a holtpontról az északiak atomfegyver-programjáról szóló és két évvel ezelőtt elakadt alkudozás.

Mindeközben délen nem felejtik el az északiak fegyveres támadásait, és attól tartanak, hogy Phenjan kénye-kedve szerint elzárhatná a gázcsapot.

Az oroszországi Kim-látogatás azonban annak jele is lehet, hogy a kiéhezett Észak-Korea újraindítaná a hat állam tárgyalását atomprogramjáról, és szeretne segélyekhez jutni, ehhez pedig együttműködési készségét kellene demonstrálnia.

Az északiak diplomatái júliusban amerikai és déli illetékesekkel tárgyaltak a megbeszélések felújításáról. Oroszország a múlt héten közölte, hogy 50 ezer tonna búzát ad az országnak. Kim májusban, Kínában járt, ahol szintén segélyekhez és befektetésekhez próbált jutni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×