eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Aggasztóan kevés gyerek születik Németországban

Vészesen csökken a gyermekek aránya Németországban. Az ezredforduló idején a lakosságnak még közel az ötöde kiskorú volt, manapság alig 16 százalék. Egy évtized alatt az ország nyugati tartományaiban tíz, az egykori NDK területén csaknem 30 százalékkal esett vissza a születések száma.

Berlinben, a szövetségi statisztikai hivatal, aggasztó jelentést tett közé, tovább erősítetve az ország gyors elöregedésétől való félelmet. A tanulmány kimutatta ugyanis, hogy európai viszonylatban a legkevesebb gyerek és fiatalkorú Németországban él. Egészen pontosan a 81 millió lakos alig 16 százaléka 18 éven aluli.

A többek között a gyermekek élethelyzetét elemző tanulmány utalt arra is, hogy 10 évvel ezelőtt ez az arány még majdnem 20 százalék volt. Kiváltképpen szembetűnő a gyermekáldás visszaesése a keleti tartományokban. Az ezredforduló óta ugyanis ott közel egyharmaddal kevesebb újszülött jött világra, mint korábban.

Az 1980-as évek elején bevezetett családpolitikának köszönhetően némileg jobb a helyzet Franciaországban, ahol ez az arány 22 százalék. Magyarország - Nagy-Britanniához és Hollandiához hasonlóan - a középmezőnyben van, míg a legtöbb fiatalkorú az Európai Uniós csatlakozásra váró Törökországban él: a 72 milliós lakosság csaknem egyharmada 18 év alatti.

A statisztikai felmérésből kiderül az is, hogy a bevándorlók körében jóval magasabb a gyermekek száma, de ez a másodgenerációsoknál már visszaesik a német szintre, s emiatt alighanem megdől az a korábbi érv, hogy a fokozatosan elöregedő német társadalmat a bevándorlás elősegítésével lehet frissíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×