eur:
390.85
usd:
366.38
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A francia családok sem állnak jól anyagilag

A korábbi évekhez képest lényegesen szerényebben vakációznak idén a franciák: egy friss felmérés szerint 45 százalékuk ugyanis egyáltalán nem megy nyaralni.

Bár a július 2-án megkezdődött nyári iskolai szünidőt követő első napokban szertartás szerűen ebben az évben is megteltek az autópályák a vakációra induló gépkocsiktól, a közvélemény-kutatások szerint a kép csalóka. A gazdasági válság és a magas munkanélküliség ugyanis továbbra is érezteti hatását, ami azt jelenti, hogy számos család egyszerűen lemondott az idei nyaralásról.

Egy néhány napja közölt felmérés eredménye szerint a franciák 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem fog vakációzni, közülük csaknem fele azzal indokolta döntését, hogy egyszerűen nem engedheti meg magának ezt a költséges szórakozást, további 40 százalék pedig spórolni akar az idén.

A vakációra induló 55 százalék sem áll valami jól anyagilag: egyharmaduk családi körben, 14 százalékuk kempingben, kilenc százalékuk pedig barátoknál piheni majd ki az elmúlt év fáradalmait. A változásból elsősorban a kempingek üzemeltetői profitálhatnak leginkább, a náluk regisztrált foglalások száma a tavalyi évhez képest közel tíz százalékkal ugrott meg.

A kiskereskedők és vendéglátósok azonban várhatóan szerény nyarat zárnak majd, a legtöbb vakációzó ugyanis igyekszik messze elkerülni az éttermeket, és sokan nyilatkoztak úgy, hogy alig vagy egyáltalán nem vásárolnak majd szuveníreket.

A mérleget némileg talán javíthatja azoknak a franciáknak a jelenléte, akik hagyományosan valamelyik arab államban töltik vakációjukat, a felmérések szerint ugyanis a Tunéziába és Egyiptomba irányuló turisták száma, az ottani politikai instabilitás miatt idén húsz százalékkal lesz alacsonyabb a korábbi évekhez képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×