eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így dolgoznak a webtakarítók

E-hírnév biztosítást köthetnek Franciaországban azok a vállalatok vagy magánszemélyek, akikről negatív információk jelentek meg a világhálón és azokat szeretnék eltüntetni. A havi 9,90 euróba, mai árfolyamon 2600 forintba kerülő szolgáltatást a svájci Swisslife biztosító és a párizsi székhelyű Reputation Squad nevű, a "problematikus tartalmak" törlésére szakosodott társaság kínálja.

.A rendhagyó biztosítás ötlete a 2009-ben alapított Reputation Squad - magyar fordításban Hírnév Járőr - cégtől származik, amely abból a felismerésből indult ki, hogy az internet korában néhány klikkeléssel bármilyen cégről vagy magánszemélyről lejárató információt lehet föltenni a világhálóra.

A társaság hitvallása az, hogy mindenkinek foglalkoznia kell azzal, mi jelenik meg róla az interneten, a cég tevékenysége pedig arra irányul, hogy a negatív jellegű közléseket törölje vagy töröltesse. Alkalmazottait stílszerűen "webtakarítóknak" nevezi a francia sajtó, de a kifejezés megtévesztő, a Reputation Squad ugyanis nemcsak eltünteti vagy az információs tengerbe "meríti", azaz csaknem elérhetetlenné teszi a negatív tartalmakat, de azokat pozitívakkal cseréli fel.

A cég egyik munkatársa a fentiek érzékeltetésére a Libération című napilapnak egy olyan nő esetét említette, akiről meztelen fotók jelentek meg az interneten, és azokat a társaság ártalmatlan, az érintett mindennapi életét, például a kutyájával tett sétáit ábrázoló felvételekre cserélte le.

A művelet persze nem mindig könnyű, előfordul, hogy egy adott honlap üzemeltetőjére jogi érvekkel alátámasztott nyomást kell gyakorolniuk, hogy egy-egy információt visszavonjon. A sajátos tevékenységre szakosodott cégnek azonban általában sikerül ez a művelet, és ez jövedelmet is termel, munkatársai száma ugyanis mára eléri a tizenötöt.

A Swisslife-fal közösen kínált szolgáltatást a Reputation Squad vezetői korábbi nyilatkozataik alapján valószínűleg csupán egy kezdő lépésnek tartják, a felmerülő problémák láttán ugyanis már tavaly úgy vélték, eljöhet az idő, amikor az internet-felhasználóknak is kötelező biztosítást kell kötniük, hogy jó hírük folyamatos védelem alatt álljon a világhálón.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×