eur:
389.4
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyre nagyobb bajban a médiamogul

Az FBI vizsgálatot indított a Nagy-Britanniában lehallgatási botrányba keveredett médiacég, a News Corporation ügyében. Feltételezések szerint a Sun és a Times lapok, valamint a tengerentúlon a Fox News csatorna gazdája le akarja hallgatni a szeptember 11-i áldozatok telefonjait.

Amerikában is a partra csaptak a brit médiában kirobbant lehallgatási botrány hullámai. Rupert Murdoch médiacézár bezárta bulvárlapját, a News of the Worldöt és egyelőre feladta, hogy kizárólagos tulajdonosa legyen a BskyB műholdas médiacégnek. A szellem azonban kiszabadult a palackból, és már az FBI is vizsgálódik vállalata, a News International ügyeiben.

Kongresszusi képviselők szerint Murdoch újságírói le akarták hallgatni a szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak telefonjait, ahhoz hasonlóan, ahogy azt megették a londoni metró- és buszrobbantások áldozataival is.

Rupert Murdoch Amerikában is igen befolyásos. Övé a megbecsült gazdasági napilap, a Wall Street Journal és a jobboldali politikai elit és szavazók által kedvelt Fox News hírcsatorna.

Az AP hírgyünökségnek egy név nélkül nyilatkozó FBI-illetékes azt mondta, hogy "felülvizsgálat" folyik - a nyomozás szót kerülte -, és hogy az kezdeti állapotban van. Az Ausztráliában tartózkodó Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter ezt meg is erősítette. Amikor erről beszélt, az amerikaiak nagy része még aludt, és az időkülönbség arra utal, hogy már napok óta készültek a vizsgálatra.

Korábban több kongresszusi képviselő is levelet írt Robert Mueller FBI-igazgatónak, azt kérve, hogy indítsanak nyomozást a médiacég ellen. Peter King, a Belbiztonsági Bizottság republikánus elnöke azt mondta: ha bebizonyosodik a gyanú, akkor az illetők bűncselekményt követtek el, amit a lehető legszigorúbban kell büntetni.

A szeptember 11-i áldozatok megkísérelt lehallgatásáról szóló vádat egy rivális brit bulvárlap, a Mirror szellőztette meg. A cikk szerint az amerikai székhelyű News Corporation újságírói egy magánnyomozóként is dolgozó New York-i rendőrtől próbáltak telefonszámokat és adatokat szerezni - ő azonban nem volt hajlandó segíteni. Nem világos, hogy mi igaz a Mirror cikkéből. Rupert Murdoch médiabirodalma ellen azonban eljárást indíthatnak egy olyan amerikai törvény alapján, amely bünteti a külföldön kenőpénzeket osztogató amerikai cégeket. Nagy-Britanniában pedig éppenséggel azzal vádolják az egykori News of the World újságíróit, hogy lefizették a londoni rendőrség egyes tisztjeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×