eur:
389.42
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csillagászati fizetéseket kapnak a cégvezetők

A gazdasági válság leküzdése érezteti hatását a legfelsőbb fizetési szinten is: a német cégvezetők ismét milliókat visznek haza. A listavezető a legnagyobb európai autógyár, a Volkswagen élén álló Martin Winterkorn, akinek hivatalos bevétele az elmúlt év során megközelítette a 9,5 millió eurót.

Eddig a legnagyobb német magánbankot vezető svájci származású Josef Ackermann volt az éllovas a fizetések terén, de - alighanem a német gépkocsigyártás szédületes fellendülésének köszönhetően - a Volkswagen igazgatótanácsának elnöke, Martin Winterkorn tavaly megelőzte 9,33 millió eurós évi bevételével. Josef Ackermann a múlt évben 8,99 millió euró után adózott. Közvetlenül a nyomában van a Siemens elnöke, az osztrák Peter Löscher, aki tavaly csupán 10 ezer euróval keresett kevesebbet.

A konjunktúra szárnyalása még inkább érezhető a menedzserek bevételének felszökésén: a tehergépkocsik gyártására szakosodott MAN céget vezető Georg Pachta-Reyenhofen fizetése egy év alatt 191 százalékkal emelkedett, de a Thyssen-Krupp konszern igazgatótanácsának tagjai is átlagosan 160 százalékkal több pénzt vittek haza az elmúlt év során. Nem meglepő, hogy a tőzsdén jegyzett, harminc vezető német vállalat élén álló személyek tavalyi átlagfizetése csaknem 3 millió euró volt, ezáltal visszaállt a pénzügyi válság előtti helyzet.

Ez a csillagászati összeg nem a havi fizetésből tevődik ki, hanem jórészt azokból a prémiumokból, amelyeket a cégvezetők vállalatuk teljesítményének emelkedése nyomán zsebelnek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×