eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szabadság Érmet kapott Angela Merkel

Washingtonban a német kancellár megkapta az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, a Szabadság Érmet. A kitüntetést a Fehér Házban, nagyszabású bankett keretében nyújtotta át Barack Obama amerikai elnök Angela Merkelnek. A rendezvényen számos politikai és gazdasági vezető mellett a kancellár több személyes vendége, így az egykori labdarúgóbajnok Jürgen Klinsmann és Thomas Gottschalk tévé-sztár is részt vett. Ám a kitüntetés sem tudta teljesen palástolni az amerikai-német kapcsolatban fennálló nézetkülönbségeket.

Angela Merkel előtt csak két németet tüntettek ki az amerikai Szabadság Éremmel. Közvetlenül a II. világháború után elsőként Marlene Dietrich kapta meg az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését - igaz, a német filmszínésznő akkor már amerikai állampolgár volt.

Közel fél évszázaddal később, Németország újraegyesítésében játszott szerepéért, az akkori kancellárt, Helmut Kohlt is megtisztelték a Szabadság Éremmel.

A fényes külsőségek között rendezett kedd esti díjátadás egy programokkal zsúfolt nap befejező eseménye volt. Angela Merkel ugyan már hétfőn megérkezett és eszmecserét is folytatott Barack Obamával, de a hivatalos fogadására - katonai tiszteletadással - csak tegnap került sor.

Ezt tárgyalások sorozata követte: az elnökkel, az alelnökkel, majd a külügyminiszterrel. Ezzel egy időben a kancellár kíséretében érkezett miniszterek amerikai kollégáikkal tanácskoztak a kétoldalú együttműködés tovább kiszélesítéséről.

Ez a téma Merkel és Obama között is szóba került, habár a súlypont ezúttal a Közel-Kelet, az afganisztáni békefenntartás valamint az euró válsága volt. Diplomáciai források szerint ezeket a kérdéseket változatlanul jobbára eltérő módon ítélik meg.

Az álláspontbeli különbségek kidomborodtak az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon az ülésén is, amikor a berlini kormány képviselője a nyugati szövetségesek megütközésére tartózkodott a líbiai beavatkozás megszavazásától.

Tudósítók jelentéseikben kiemelték, hogy a kancellár szemmel láthatóan egyenrangú partnerként tárgyalt Washingtonban, mintegy végleg lezárva azt a korszakot, amikor a német kormányfők a nyugati világ legfőbb védelmezőjét látták az Egyesült Államokban, míg az amerikai vezetők egyik legfontosabb európai támaszpontjuknak tekintették a Német Szövetségi Köztársaságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×