eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megelőzi Obamát népszerűségben republikánus ellenfele

Az Egyesült Államokban kezd felpörögni az egyelőre még nem hivatalos elnökválasztási kampány, és Barack Obama azzal a kellemetlen hírrel szembesült, hogy egyik republikánus kihívója megelőzheti a népszerűségben.

Sokk a Fehér Házban - nem a költségvetési huzavona miatt, hanem azért, mert egy közvélemény-kutatás szerint felzárkózott a népszerűségi listákon Barack Obama elnök mellé egyik republikánus ellenfele.

Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó 2008-ban is ringbe szállt a republikánus jelöltségért, de akkor John McCain szenátor nyert. Romney mostani előretörése azért is meglepő, mert még a republikánus táborban sem volt idáig túlzottan népszerű mormon vallása, előkelő származása és amiatt, hogy kormányzóként olyan egészségügyi reformot valósított meg Massachusettsben, ami sokban hasonlít az élesen támadott Obamacare reformcsomaghoz.

Úgy tűnik azonban, hogy az amerikai választók továbbra is elégedetlenek a válságból való kilábalás tempója, a magas munkanélküliség és az üzemanyagárak miatt. Az ABC és a Washington Post felmérése szerint Obama és Romney holtversenyben, 47 százalékon áll a népszerűségi listán. A regisztrált, tehát elkötelezett választók között azonban a republikánus üzletember vezet három százalékkal Obamával szemben.

A Politikai Központ nevű szervezet felmérése szerint Romney népszerűbb az olyan államokban, amelyek hamarabb szavaznak arról, ki legyen a republikánus jelölt. Ez az előny azért fontos, mert lendületbe hozhatja a győztest a többiekkel szemben, és segíthet hivatalos elnökjelöltté tenni. Az úgynevezett előválasztásokon korán szavazó államok jobbára északon vannak, és Romneynak még nehézségei támadhatnak a jóval konzervatívabb déli szövetségi államokban.

A politikus és üzletember azonban megérezte, hogy erősítenie kell magáról azt a képet, hogy átérzi az egyszerű dolgozó, vagy munkájukat elveszített emberek gondjait. A szekrényben hagyta az öltönyt és nyakkendőt, és ingben, farmerben érkezik a beszédeire, ráadásul maga cipeli a táskáját is.

Pedig Romney és az öltöny annyira összefonódtak korábban, hogy a politikus el is sütött egy viccet Piers Morgan esti CNN-showjában arról, hogy az ágyba már nem öltönyben bújik. Floridai látogatásán odafigyelt arra, hogy bemenjen egy helyi irodába és elbeszélgessen az emberekkel arról, milyen komplikáltak az adóívek. (Jegyezzük meg: a napfényes szövetségi államban nincs személyi jövedelemadó).

New Hampshire-ben egy benzinkúton hallgatta a polgárok panaszait, akiket sokkolnak a rekordmagasságú benzinárak. Las Vegasban pedig egy olyan kerületbe látogatott el, ahol sok házból kilakoltatták a bedőlt hitelű tulajdonosokat.

Kérdés, mennyire tartják majd hitelesnek és közülük valónak a politikai dinasztiából származó Romneyt a választók. Az a tény, hogy Obama népszerűsége Oszama bin Laden megölése után csak szerény mértékben ugrott meg, majd vissza is esett, azt mutatja, hogy Romneynak lehet valami esélye vele szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×