eur:
389.71
usd:
363.92
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Barack Obama újra megöletné a terroristavezért

Most is megismételném a bin Laden elleni akciót - mondta a BBC-nek adott exkluzív interjújában Barack Obama. Az amerikai elnök kedden kezdi állami vizitjét Nagy-Britanniában. Előtte azonban még egy olyan ír faluba is ellátogat, ahol néhány őse élt.

Ha kiderülne, hogy egy másik vezető terrorista rejtőzik pakisztáni földön, újra kommandós akciót indítana ellene - mondta Barack Obama a BBC-nek. A bin Laden kivégzése elleni bírálatokra közvetlenül nem reagálva azt válaszolta, hogy a terrorvezér halála "megrázó pillanat" volt Amerika számára.

Pakisztánban ugyanakkor felháborodással fogadták az egyoldalú akciót, amelynek nyomán a Fehér Ház megpróbálta meggyőzni szövetségesét, hogy továbbra is partnernek tekinti. Obama azt hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartják az ország szuverenitását, amerikai katonai vezetők pedig azt, hogy ha ismét sor kerülne hasonló akcióra, akkor az pakisztáni-amerikai közös fellépés lenne. Ennek mondott most némileg ellen az elnök.

"Nem engedhetjük, hogy az olyanok, akik a mi honfitársainkat, vagy a szövetségeseink honfitársait akarják megölni, meg tudják valósítani terveiket. Valahogy be kell avatkoznunk. Remélem, hogy ezt úgy tudjuk megtenni, hogy tiszteletben tartjuk Pakisztán szuverenitását. Világossá tettem azonban az elnökválasztási kampányomban, hogy ha célkeresztbe kerül bin Laden, akkor meghúzzuk a ravaszt" - mondta az interjúban, amelyet európai körútja előtt adott.

A szomszédos Afganisztán kapcsán Obama azt mondta: sikerült a tálibokat visszaszorítani, de a végén politikai megállapodásra lesz szükség - azaz, tárgyalni kell velük. Ehhez azonban le kell mondaniuk az erőszakról, meg kell szakítaniuk minden kapcsolatukat az Al-Kaidával és el kell fogadniuk az afgán alkotmányt.

Afganisztán, Líbia és Irán vezető téma lesz Obama és Cameron brit miniszterelnök tárgyalásain. Bár a brit média inkább a témákról és nem a protokollról szeret tudósítani, Obamáék állami vizitje alkalmából kivételt tesz majd.

Az amerikai elnök felszólal a westminsteri parlament minkét háza előtt. Közben Michelle Obama és Samantha Cameron ruhái legalább annyi kommentárt kapnak majd, mint a geopolitikai témák. Az amerikai first lady 35, szegénysorból származó londoni lányt visz majd magával mentori programja részeként egy oxfordi utazásra.

Londonban a miniszterlenöki pár egy kerti grillezére is vendégül látja Obamáékat. Boris Johnson főpolgármester viszont az amerikai diplomaták által ki nem fizetett és csillagászati összeget elért parkolási bírságokat próbálja majd behajtani - valószínűleg nem túl sok sikerrel. Obamáék csütrötökön indulnak tovább a filmfesztiváljáról ismert francia Deauville-be, ahol az elnök a G8-as csúcson vesz részt, majd a hétvégén lengyelországi utazással zárja európai vizitjét.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×