eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Átalakítják a német kormányt

Személycserék lesznek a német kormányban, miután a kisebbik koalíciós partner, a Szabaddemokrata Párt vezetősége új stratégiával próbálja meggátolni népszerűségének rohamos csökkenését. A legutóbbi választáson a szabaddemokraták még Baden-Württenbergben is csak nagy nehezen kerültek be a tartományi törvényhozásba, míg Rajna-Pfalzban még a bejutáshoz szükséges öt százalékot sem tudták elérni. Ez aláásta Angela Merkel berlini koalíciójának tekintélyét is.

A Szabaddemokrata Párt hónapok óta tartó válsága nyomán már korábban megvált a pártelnöki tisztségétől Guido Westerwelle külügyminiszter, aki 11 éven keresztül állt pártja élén. A külügyminiszteri tárcát azonban megtartotta.

A szabaddemokraták vezetősége a 38 esztendős vietnami származású Philipp Röslert jelölte új pártelnöknek, aki ezt követően mindent megtett, hogy megválhasson az egészségügyi miniszter Németországban is különösen népszerűtlen posztjától. Ezt az tette lehetővé, hogy az eddigi gazdasági miniszter, a párt idősebb generációjához tartozó Rainer Brüderle lemondott tisztségéről, és átvette pártja parlamenti frakciójának vezetését.

Philipp Rösler így a gazdasági minisztérium élére került, az egészségügyi tárcát pedig eddigi helyettese, Daniel Bahr irányítja majd.

A személycserék lényegében a szabaddemokraták hét végén esedékes rostocki pártkongresszusának előjátékát jelentik. A rendkívül dinamikus Rösler elnökké választása Rostockban szinte biztosra vehető. Ezzel megnyílik az út a párt régóta időszerű megreformálása felé, amiben kulcsszerep jut majd a párt tartalmi megújulásnak - erre Rösler többször is ígéretet tett.

Mivel a koalíciós megállapodás értelmében a külügyi, a gazdasági, az igazságügyi, valamint az egészségügyi, továbbá a fejlesztési segélyekkel foglalkozó minisztérium élére a kisebbik partner, az FDP jelölhet politikusokat, a személycseréket a kancellár is elfogadta, de megfigyelők szerint nem titkolt érdeklődéssel tekint a szabaddemokraták rostocki kongresszusa elé, mert az ott kidolgozott új irányvonal sikerétől függ saját politikai jövője is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×